Arbeidsliv

iPal roboter stilles ut på CES Asia i Shanghai 13. juni 2018. Den kinesiske roboten skal fungere som en "venn" for kinesiske enebarn. Den kan snakke kinesisk og engelsk, undervise i matte og fortelle vitser, ifølge selskapet som produserer dem, Avatarmind.

Antallet nye roboter i verden dobler seg hvert tredje år

Veksten i Kina er syv ganger høyere enn i Europa.

Publisert Sist oppdatert

Antallet nye industriroboter økte med 29 prosent i 2017. Ifølge tall fra International Federation of Robotics (IFR) ble det solgt 380.550 enheter, en oppgang fra 294.300 i 2016.

En slik vekst innebærer en dobling hvert tredje år.

 

Sterkest er veksten i Kina, som nå for alvor har begynt å erstatte medarbeidere med automatiserte prosesser innen sin enorme industrisektor. Veksten kom på hele 58 prosent fra året før.

Til sammenligning økte tilveksten av roboter i allerede svært automatiserte Tyskland med åtte prosent. I USA var årsveksten på seks prosent.

Vietnam peker seg også ut som et av landene med ekstremt høy tilvekst av roboter, riktignok fra et lavt nivå. Mens det ble solgt rundt 1700 roboter i Vietnam i 2017, ble det solgt over 8000 i 2017.

Fortsatt er det bilindustrien som leder an som innkjøper av roboter. Ifølge IFR ble 125.000 roboter solgt til denne bransjen i 2017. Men innen elektronikkproduksjon er veksten høyere, og kanskje allerede i 2018 vil forskjellen viskes ut.

– Veksten i industrielle roboter fortsetter i et imponerende tempo over hele verden, sier Junji Tsuda, president i IFR i en pressemelding. – Trender som digitalisering, forenkling og robot-menneske-samarbeid kommer vil å forme fremtiden og bidra til rask utvikling fremover.

Powered by Labrador CMS