Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Bør din nærmeste sjef være eldre eller yngre enn deg selv?

Nordmenn er mindre opptatt av sjefens alder enn mange andre

Publisert Sist oppdatert

I en ny, internasjonal meningsmåling svarer åtte av 10 nordmenn at alder ikke betyr så mye. Halvparten foretrekker likevel at sjefen er eldre enn dem selv.

Den nærmeste lederen er tradisjonelt sett eldre enn sine medarbeidere.

I den globale arbeidsmarkedsanalysen Randstad Workmonitor, i regi av bemannings- og rekrutteringskjempen Randstad, svarer 69 prosent av de mer enn 25.000 intervjuede arbeidstagerne, at de foretrekker at deres nærmeste sjef er like gammel eller eldre enn dem selv.

Like gammel

53 prosent av de norske ansatte som deltok i undersøkelsen, ønsker en like gammel eller eldre leder å rapportere til. Av arbeidstagere i de 34 landene, i privat sektor som deltok i undersøkelsen, er det bare i Polen at de ansatte er mindre opptatt av at sjefen skal være elder enn dem selv.

– Nordmenn er mer åpne for at alder ikke er en hindring når du er sjef, enten du er yngre eller eldre enn dine medarbeidere. Jeg tror dette blant annet kan henge sammen med at den norske lederstilen er mer åpen og inkluderende enn i mange andre land. Det viktigste for oss er tross alt at sjefen er inspirerende og åpen, sier administrerende direktør Eivind Bøe i Randstad Norge i en pressemelding.

I den samme undersøkelsen svarer én av fem nordmenn at de foretrekker en sjef som er yngre enn dem selv. 83 prosent de norske respondentene svarer samtidig at sjefen alder ikke er vesentlig, så lenge vedkommende er en inspirerende leder. Like mange oppgir at sin nærmeste leder er flink til å jobbe sammen med forskjellige generasjoner.

– Andelen som jobber er i stadig vekst, og spennet i alder vil være mye større fremover, etter som arbeidsstyrken både lever og jobber mye lengre en tidligere. Det digitale skiftet krever ny kunnskap, og åpner for at yngre ledere kommer hurtig til toppen. Det er noe eldre arbeidstagere blir nødt til å forholde seg til. Eldre ansatte må på lik linje med de unge akseptere at de ikke vet alt. Nøkkelen er fokus på kommunikasjon og åpen dialog, samt en grunnleggende respekt for at alder og dyktighet ikke automatisk henger sammen. Også lederskap handler om åpen etablering og forhandling om forventninger, sier Eivind Bøe.

Ulike aldersgrupper

I undersøkelsen svarer ni av 10 nordmenn at de foretrekker å jobbe i team som består av ulike aldersgrupper.

– I arbeidslivet er det ofte mye fokus på sammensetning av team bestående av ulike personligheter, kunnskaper og kjønn. Fokus på ulike aldersgrupper har kanskje ikke fått like mye oppmerksomhet, men jeg synes det er positivt at undersøkelsen også setter fokus på alderssammensetning, og at så mange er positive til et bredt spekter av generasjoner i teamene, sier Eivind Bøe.

Her er noen resultater fra undersøkelsen:

«Jeg foretrekker at min nærmeste sjef er like gammel eller eldre enn meg selv»:

Globalt gjennomsnitt: 69 prosent

Fem land på topp:

  1. HongKong 86%

  2. Kina 85%

  3. Malaysia 81%

  4. Hellas 82%

  5. India 80%

Fem land i bunnen:

  1. Portugal 59%

  2. Danmark 58%

  3. Norge 53%

  4. Nederland 52%

  5. Polen 47%

Powered by Labrador CMS