Arbeidsliv

Unge må trolig finne seg andre ting å gjøre enn å jobbe med servering av mat, tror OECD.

Norge minst utsatt for jobbtap i OECD

Publisert Sist oppdatert

Av alle arbeidsmarkedene i OECD er det norske trolig best rustet mot jobbtap som følge av automatisering og digitalisering.

Det går frem av en OECD-studie som har tatt for seg det mulige jobbtapet verden står overfor ettersom stadig flere oppgaver utføres automatisk av maskiner og algoritmer.

Economist har gjort en oppsummering av funnene. Ifølge magasinet konkluderer OECD med at rundt 14 prosent av jobber i medlemslandene vil forsvinne med 70 prosent sannsynlighet. De neste 32 prosent av jobbene er det mer usikkert om går dukken. OECD anslår sjansene for 50-50.

6 prosent i Norge

Alt i alt kan 210 millioner jobber i OECD forsvinner. Men ikke alle land vil tape like mye.

For eksempel er jobber i Slovakia dobbelt så risikable som jobber i Norge. 33 prosent av jobbene i Slovakia, som blant annet bidrar til den europeiske bilproduksjonen, er svært automatiserbare, og om 30 prosent av jobbene er nokså automatiserbare. I Norge er kun 6 prosent av jobbene svært automatiserbare og 25 prosent nokså automatiserbare.

Verst for de unge

Studien slår også fast at det er jobbene for de yngste og de aller eldste som ser ut til å gå først. Og aller verst er det for de yngste som typisk tar jobber i butikker og restauranter, tror OECD. Får man rett i det vil problemet med ungdomsledighet bare øker fremover.

Powered by Labrador CMS