Arbeidsliv

Hvilke politiske saker du liker, deler og kommenterer på sosiale medier kan påvirke om du trekker det lengste strået på jobbintervjuet viser ny forskning.

Politisk ideologi kan avgjøre om du blir ansatt eller ikke

Forskere frykter at trenden kan føre til at polariserte politiske landskap sprer seg til arbeidsplassen.

Publisert Sist oppdatert

Hvilke politiske saker du liker, deler og kommenterer på sosiale medier kan påvirke om du trekker det lengste strået på jobbintervjuet, viser ny forskning.

London School of Economics publiserte nylig forskningsartikkelen «Political affiliation and employment screening decisions: The role of similarity and identification processes».

I et blogginnlegg på LSEs hjemmeside skriver forskerne at resultatene fra studien er unike.

Ingen andre forskere har målt variabler knyttet til jobbsøkers og arbeidsgivers politiske preferanser.

Forskerne har gjennomført to forsøk: Et for å se om rekrutteringsprosessen påvirkes av politiskke partier som jobbsøkere står oppført med på sosiale medier, og et hvor arbeidsgiver får se hvilke politiske saker jobbsøkere liker, deler og kommenterer på sosiale medier.

I det andre forsøket delte jobbsøker nummer 1 saker som omhandlet strengere våpenkontroll, kvinners rett til å bestemme over egen kropp og anti-rasisme, saker som assosieres med venstresiden i USA.

Jobbsøker nummer to delte saker som omhandlet strengere straffer for drap på tjenestemenn- og kvinner, abortmotstandere og retten til å bære våpen, saker som assosieres med høyresiden i USA.

Forskningen viste i begge tilfellene - og enda mer i det andre forsøket - at arbeidsgivere favoriserte de jobbsøkerne som var mest politisk like dem selv.

Arbeidsgivere opplevde mer negative følelser mot de som ikke delte deres politiske standpunkt.

Vil trene opp rekrutterere

Det faktum at hvilken politisk retning man lener seg mot, kan være avgjørende for om du blir ansatt av en bestemt arbeidsgiver, gjør at forskerne oppfordrer organisasjoner til å gjøre rekrutterere, HR-arbeidere og ledelsen oppmerksom på slike ubevisste fordommer.

– Organisasjoner burde vurdere tiltak som varsling eller opplæring av rekrutterere for å hindre at jobbsøkers politiske preferanse påvirker om vedkommende blir ansatt eller ikke, skriver de.

Motsatt advarer de også jobbsøkere om å tenke på følgene av det å ha oppført et politisk parti på sine sosiale medier, CV eller jobbsøknader.

Selv om politisk ståsted kan hjelpe noen jobbsøkere med å lande drømmejobben, kan det samtidig gjøre at du ikke får jobben i et annet selskap du søker deg, til fordi de som rekrutterer ikke liker din politiske ideologi.

Faren er at man utvikler lite mangfoldige arbeidsplasser.

Polariserte arbeidsplassen

Selv om studien er gjennomført med utgangspunkt i amerikanske partier, ser vi et økende polarisert politisk landskap både i Europa og Norge.

Forskerne skriver at utgangspunktet for studien var en frykt for at polariserte politiske landskap skal spre seg til arbeidsplassen.

Forskningen er uansett klar på at politiske faktorer påvirker rekrutterere i evalueringen av jobbsøkere.

Dette kan igjen være med på å påvirke om det er jobbsøkeren som lener seg mot venstre eller høyre som stikker av med jobben.

Powered by Labrador CMS