Arbeidsliv

På spørsmål om hva som er viktige årsaker til rekrutteringsutfordringene, svarer 25 prosent (om lag 15 prosent av alle respondenter) at manglende tilgang på egnede boliger er en viktig årsak til deres rekrutteringsutfordringer.

Boligmarkedene i distriktskommuner er en flaskehals for rekruttering av arbeidskraft

I en fersk rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse oppgir 88 prosent av 147 distriktskommuner å ha rekrutteringsutfordringer.

Publisert Sist oppdatert

Rapporten «Tilgang på boliger i distriktene og rekruttering av arbeidskraft» viser at mangel på boligtilgang i distriktene hemmer rekruttering av arbeidskraft.

Samfunnsøkonomisk analyse har på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Distriktssenteret kartlagt i hvilken grad tilgang på egnede boliger i distriktskommunene hemmer rekruttering av arbeidskraft.

Arbeidet med kartleggingen ble gjennomført høsten 2020. I alt svarte 1323 virksomheter i løpet av innsamlingsperioden. Undersøkelsen viser at det er vanskelig å rekruttere arbeidskraft til private virksomheter i Distrikts-Norge og

Spørreundersøkelsen viser at 88 prosent av 147 distriktskommuner sliter med å rekruttere arbeidskraft. 67 prosent av utvalget svarte at de har hatt generelle utfordringer med å rekruttere arbeidskraft de siste fem årene.

En konsekvens av rekrutteringsutfordringene er at private og offentlige virksomheter bruker flere ressurser på å tiltrekke seg arbeidskraft.

Lykkes de ikke, vil mulighetene til å videreutvikle virksomheten eller løse virksomhetenes arbeidsoppgaver bli dårligere enn den ellers ville blitt.

Mangler boliger

På spørsmål om hva som er viktige årsaker til rekrutteringsutfordringene, svarer 25 prosent (om lag 15 prosent av alle respondenter) at manglende tilgang på egnede boliger er en viktig årsak til deres rekrutteringsutfordringer.

Den viktigste årsaken til at virksomhetene opplever at manglende tilgang på egnede boliger hemmer rekrutteringen av arbeidskraft er at det sjeldent er boliger for salg eller leie i regionen, dernest at lokale boligpriser er så lave at det ikke lønner seg å bygge nytt.

Hovedproblemet er at bruktboliger rett og slett har for lav pris til at det lønner seg å investere i en ny bolig med vesentlig høyere byggekostnader enn forventet salgspris.

Rapportforfatterne skriver at kommuner har en oppgave i å løfte fram og kommunisere problemet slik at det blir lettere for utbyggere og kommunen selv å justere tomtereguleringer, stimulere til boligbygging og rehabilitering til de behovene bedrifter og deres ansatte har.

Foreslår garantiordning

Samfunnsøkonomisk analyses vurdering er at dette avhjelpes lettest med en offentlig ordning som garanterer at boligbygger kan selge boligene til en sum som tilsvarer registrerte byggekostnaden innenfor en gitt periode.

En slik ordning neppe vil ha et stort omfang, og vil følgelig trolig også ha meget begrensede kostnader sett fra et nasjonalt ståsted.

Nytten av ordningen kan imidlertid være stor for kommuner og virksomheter i kommunene som har vansker med å rekruttere nøkkelpersonell.

For de fleste virksomheter vil vedlikehold og utvikling av lokal kompetanse være avgjørende for deres egen konkurranseevne i et slikt perspektiv kan en ordning som realiserer flere egnede boliger være viktig for berørte kommuners langsiktige utviklingsmuligheter.

Powered by Labrador CMS