Arbeidsliv

Forskerne trekker fram to ulike forklaringer på hvorfor arbeid hjemmefra er forbundet med høyere alkoholforbruk.

Risikoen for at du drikker mer alkohol øker med to dager på hjemmekontor

Ny forskning fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) viser at arbeidstakere som jobber hjemme, drikker mer enn arbeidstakere som må møte opp på kontoret.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Forskere har sett på sammenhengen mellom bruk av hjemmekontor og alkoholkonsum. De konkluderer med at dersom man jobber hjemmefra mer enn 15 timer – altså to dager – vil alkoholforbruket øke.

– Studien viser at ansatte som jobber minst 15 timer hjemme i uken, oftere syv sju eller flere enheter i uken. Altså i snitt minst en enhet daglig, sier Morten Birkeland Nielsen, forsker ved STAMI og førsteforfatter av studien i en pressemelding.

Han påpeker at det ikke er snakk om store forskjeller, og at det ikke er slik at hjemmekontor fører til alkoholisme.

– Men den økte sannsynligheten for å drikke mer når man sitter hjemme, kan være en risikofaktor for personer som allerede sliter med alkoholbruk, sier han.

Han peker på at både arbeidsgivere og arbeidstakere bør være oppmerksomme på at arbeid på hjemmekontor kan påvirke livsstilsvaner, inkludert alkoholkonsum.

Skjuler alkoholforbruket

Forskerne trekker fram to ulike forklaringer på hvorfor arbeid hjemmefra er forbundet med høyere alkoholforbruk.

– For det første kan det være at ansatte med høyt forbruk velger å jobbe hjemme for å skjule alkoholbruken for arbeidsgiver og kollegaer. For det andre reduserer hjemmearbeid terskelen for å drikke alkohol og gjør det enklere å drikke alkohol når det ellers ikke ville skjedd, sier forskeren.

Arbeid hjemme reduserer kontakten med kollegaer og dermed muligheten for arbeidsrelatert sosial trygghet. Sosial trygghet er en viktig mestringsstrategi.

Flere studier har vist at det å ha en effektiv sosial trygghet er en av de viktigste faktorene for velvære, og en antar at en slik trygghet virker positivt på helsen og verner mot mistrivsel.

– En tredje forklaring på finnene våre kan derfor være at arbeid hjemme reduserer sannsynligheten for å oppleve arbeidsrelatert sosial trygghet, og dermed øker bruken av andre og mer dysfunksjonelle mestringsstrategier, som for eksempel økt alkoholkonsum, sier Birkeland Nielsen.

Dataene som er brukt i denne studien ble samlet inn før pandemien. Dermed vet forskerne at funnene representerer en normal arbeidssituasjon. Den økte alkoholbruken hos hjemmearbeidende kan altså ikke forklares med bekymringer knyttet til pandemien.

Powered by Labrador CMS