Arbeidsliv

I Oslo mener én av tre at et fleksibelt månedskort vil bidra til at de reiser mer kollektivt, viser en undersøkelse Kantar har gjort for NAF.

Hjemmekontor kan gi milliardgevinst for samfunnet

Samfunnet kan spare ti milliarder kroner i året hvis arbeidstakere jobber hjemmefra én dag i uka, ifølge beregninger fra NAF.

Publisert Sist oppdatert

Fortsatt bruk av hjemmekontor etter gjenåpningen av samfunnet vil gi gevinst både for den enkelte og for samfunnet, ifølge NAF.

Mindre tidsbruk på reiser, reduserte reisekostnader og utslipp fra bilkjøring kan gi en besparelse på ti milliarder kroner i året dersom arbeidstakere som kan ta én hjemmekontordag i uken, gjør det, viser beregninger fra organisasjonen.

– Folk sparer både tid og penger, og hjemmekontor kan bidra til å kutte bilkø og utslipp, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ingunn Handagard i NAF i en pressemelding.

Færre reiser kollektivt

For å få høste gevinsten ved hjemmekontor, må det legges til rette for dette, understreker NAF.

– For at dette skal slå til, må arbeidsgivere legge til rette, men ikke minst må kollektivselskapene innføre billetter som åpner for fleksibel bruk, slik at du slipper å betale full pris for et periodekort du kun benytter noen av dagene, sier Handagard.

Erfaringen fra høsten 2021 viser at selv om folk vendte tilbake til jobb, brukte de kollektivtransport i mindre grad enn før. Samtidig økte tallet på passeringer i bomringen.

– Kollektivselskapene gir i dag folk lite å velge i: Enten dyre enkeltbilletter, eller full pakke og månedskort. Nå må de snu seg rundt og gi folk flere valg, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Mange vil ha fleksible billetter

Mer fleksible billetter er et krav fra folk i byene og et viktig virkemiddel for å få folk tilbake til kollektivtransporten, ifølge NAF.

Hele 33 prosent i Oslo og 28 prosent i Bergen mener at et fleksibelt månedskort vil bidra til at de reiser mer kollektivt, viser en undersøkelse Kantar har gjort for organisasjonen.

– Alle vil ikke lenger reise i rushen hver dag. Da må det finnes billetter som gjør at det lønner seg å velge buss, tog og bane. Alternativet blir at flere velger bilen. Da blir det mer kø og økte utslipp. Det kan til og med bety høyere bompenger, fordi politikerne vil få ned biltrafikken. Heller enn å bruke pisk for å få bilistene over på kollektiv, etterlyser vi attraktive løsninger, sier Handagard.

25 prosent av alle personbileiere i Norge er medlem i NAF. Organisasjonen har i alt en halv million medlemmer.

Slik er gevinsten ved hjemmekontor beregnet

  • NAFs beregning viser at om de som har mulighet til å ta hjemmekontor, tar én dag hjemme i uken, tilsvarer det en besparelse for samfunnet på 9,94 milliarder kroner i året. Det er tidsverdien (beregnet av Statens vegvesen, oppjustert fra 2014-tall) av redusert reisebehov, reisekostnader og verdien av reduserte CO2-utslipp (2021-tall fra Statens vegvesen) fra biltrafikk som driver besparelsene for samfunnet.
  • NAF legger til grunn at vi sparer 46 arbeidsdager per person, med 2.706.000 yrkesaktive personer. For å ta høyde for bl.a. deltidsarbeidende har NAF benyttet Transportøkonomisk institutts gjennomsnitt av arbeidsreiser på 1,526 per dag og reisestrekninger på 16,1 km. Gjennomsnittlig CO2-utslipp for personbiler har NAF beregnet til 129,2 g per km på bakgrunn av trafikkarbeidstall fra Statistisk sentralbyrå.
  • NAF har lagt til grunn at 23 prosent ikke kan ha hjemmekontor, basert på en undersøkelse fra Transportøkonomisk institutt.

Effekter NAF har holdt utenfor i regnestykket:

  • Det er ikke tatt med positive helseeffekter av at noen vanligvis ville gått/syklet til jobb, som trekker i retning noe mindre gevinster.
  • Lengre arbeidsreiser er ikke tatt med. Disse trekker i retning av høyere gevinster.
  • Regnestykket tar ikke med reduserte kollektivreisekostnader for både personer og det offentlige, fremkommelighetsgevinster og redusert utslipp av nox og Pm10 fra hverken kollektivt eller personbil, noe som trekker i retning større av besparelser.
  • Regnestykket har tatt med CO2-utslipp fra personbiler, men ikke reduserte CO2-utslipp fra det kollektive.

Ifølge NAF er regnestykket et konservativt anslag.

Powered by Labrador CMS