Arbeidsliv

Managing partner Jon Sannes i HR konsulenthuset Nordic Reward Partners.

Nyansatte får bedre betalt enn mangeårige og lojale ansatte

– Det er en utfordrende situasjon å forsvare for arbeidsgiverne og krever nytenkning, ellers mister de fort gruppen med de som har vært lojale og ansatt i mange år.

Publisert Sist oppdatert

Det sier managing partner Jon Sannes i analyseselskapet Nordic Reward Partners. De jobber blant annet med å analysere og anbefale lønn ved jobbskifter.

Han viser til at det er en global trend at folk skifter jobber akkurat nå, og han forventer at vi bare er i begynnelsen av denne endringen.

– Det kommende året forventer vi at mange skifter jobb. Mange vil kanskje innse at de ikke trives så godt med sjefen, teamet, møter eller kollektivtrafikk når de returnerer til kontoret. Flere vil nok tenke over jobbsituasjonen en ekstra runde og revurdere sin egen rolle, sier han.

Det har også blir mer legitimt å skifte jobb oftere, som dermed også gir større bevegelse i arbeidsmarkedet.

– Denne trenden blir forsterket av den yngste generasjonene på markedet, som har ikke har samme holdning til lojalitet overfor arbeidsgiver, og som ikke kan forestille seg å jobbe i samme firma i 20-30 år, sier Sannes.

En øyeåpner

For mange har hjemmekontor vært en øyenåpner på mer enn bare én måte. Mange med introverte trekk har prestert bedre enn de har vært vant til, og andre har hatt god tid til å reflektere over jobbinnhold og ikke minst; teamet og sjefen.

– Det vi ser, er at mange reelt sett ikke nødvendigvis trivdes i de gamle rammene, og er helt klare for et skifte. Det har blitt legitimt å skifte jobb oftere, og det er spesielt fleksibiliteten på arbeidsdagen og muligheten for å slippe transporttid som har gjort de store utslagene, sier Sannes.

– Vil lønningene i de mest etterspurte jobbene øker dersom mange skifter jobb samtidig?

– «The Great shift» eller «Turnover Tsunami», som man også kaller det, er ikke i hovedsak noe som handler om lønn. Det handler mer om arbeidsform og fleksibilitet, enn de tradisjonelle «mye vil ha mer» effektene. Samtidig så vet vi at det er i forbindelse mellom jobbytte og at de fleste får et lønnshopp.

– Med mindre det er mangel på jobber, bytter de færreste til en lavere lønn, og dermed ser man et overordnet ekstraordinært press på lønnen.

Sannes forklarer at dette blir ekstra forsterket av et press fra inflasjonen, og muliggjort av at mange firmaer har gode resultatet på tross av korona.

– Noen roller har blitt klart mindre viktige de siste årene, og faller relativt i verdi – mens høyt spesialiserte jobber innenfor IT har en ekstra høy etterspørsel. Med den begrensede mobiliteten på arbeidskraften under korona, er det dessuten færre som kommer fra Øst-Europa, og de nordiske landene har en større mangel på spesialisert arbeidskraft.

Kritisk for lokal produksjon

Hovedårsaken til at mange nå ser seg om etter nye jobbmuligheter er for å kunne videreføre jobb-fritid-balansen som de ble vandt med på hjemmekontor da arbeidsgivere var mer fleksible på arbeidstiden til ansatte.

Den andre motivasjonen for å bytte jobb handler om et miljøskifte. Utover det tror Sannes at folk ønsker å utvikle ny kompetanse, samt å få et løft i ansvar og lønn.

– Mange er rett og slett klare for å prøve noe nytt, og når forholdene er så gode som nå for å sette betingelser, er tidspunktet gunstig for mange.

– Tror du noen bedrifter i utsatte bransjer vil gå under som følge av at de ikke får tilgang på nok kompetanse?

– Når det er mangel på kompetanse i arbeidslivet, er det ekstra kritisk i bransjer som konkurrerer globalt, men som er avhengig av fysisk tilstedeværelse. En del IT-roller kan fint fungere remote, og det fysiske arbeidsmarkedet betyr mindre.

– Så selv om mangelen ser ut til å være potentielt størst innenfor IT, er det forventet å være mer kritisk i bransjer med fysiske produkter og en lokal produksjon i Norge.

Lojalitet lønner seg ikke

For at arbeidsgivere skal beholde gode ansatte, handler det om å lytte til deres ønsker. Nå handler det spesielt om arbeidsform og ambisjoner.

– Det er mulig at noen ledere har innsett at de ønsker å jobbe som spesialister igjen, og andre som ønsker å jobbe hjemmefra permanent eller noen dager hver uke. Hvis det fungerte fint under korona, er spørsmålet om en del roller kan gjøre det mer permanent.

Ambisjonene til folk har endret seg, og Sannes tror flere ønsker deltidsstillinger. Hovedbudskapet hans er at motivasjonen ikke i seg selv handler om lønn, men det kan være en utløsende faktor for et jobbskift.

– En pragmatisk tilgang til lønnsreguleringer kan være bra, slik at stillinger som har ekstra høy etterspørsel ikke er «tvunget» til å skifte arbeidsgiver for å få markedslønnen. Det krever naturligvis kunnskap om hvordan markedet beveger seg, og det stiller høyere krav til HR og data.

Den grunnleggende utfordringen han ser hos mange firmaer nå, er at mange nyansatte er bedre betalt enn de som har vært lojale og vært ansatt i mange år.

– Det er en utfordrende situasjon å forsvare for arbeidsgiverne og krever nytenkning, ellers mister de fort denne gruppen, for i etterkant å ansette nye til en høyere markedslønn.

Powered by Labrador CMS