Arbeidsliv

Fra august til november ble det 16.000 færre arbeidsledige og 25.000 flere sysselsatte personer. Den største nedgangen i arbeidsledigheten skjedde blant menn.

Stor etterspørsel etter arbeidskraft

Tallet på ledige jobber går opp og arbeidsledigheten går ned, viser Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Etterspørselen etter arbeidskraft de siste månedene har vært høy. Fra august til november ble det registrert en vekst i antall jobber på 2,0 prosent. I samme periode gikk arbeidsledigheten ned fra 4,0 til 3,5 prosent.

Statistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at sesongjusterte tall for antall jobber økte med over 58.000 fra august til november. Den positive utviklingen i antall jobber startet i mai i fjor og fortsatte etter at samfunnet gradvis åpnet opp.

− De foreløpige tallene for desember viser det samme bildet, med en økning i antall jobber på 0,3 prosent, sier Tonje Køber, seksjonssjef for arbeidsmarked og lønn i SSB, i en omtale av tallene på byråets nettsider.

Lavere ledighet

Fra august til november ble det 16.000 færre arbeidsledige og 25.000 flere sysselsatte personer, viser de sesongjusterte tallene fra Arbeidskraftsundersøkelsen.

─ At sysselsettingen har steget mer enn arbeidsledigheten har falt betyr at personer som tidligere sto helt utenfor arbeidsmarkedet, har begynt å jobbe, sier Køber.

Størst nedgang i ledighet for menn

Den største nedgangen i arbeidsledigheten skjedde blant menn, som gjennom koronakrisen har hatt en noe høyere ledighet enn kvinner.

Selv om arbeidsledigheten nå samlet sett er tilbake på samme nivå som før koronapandemien startet og sysselsettingen har økt den siste tiden, er det fremdeles stor etterspørsel etter arbeidskraft og rekordmange ledige stillinger.

Det er fortsatt uvisst hvordan smittevernstiltakene som ble innført mot slutten av 2021 vil påvirke etterspørselen etter arbeidskraft i de kommende månedene, påpeker Statistisk sentralbyrå.

Powered by Labrador CMS