Regjeringens påbud om hjemmekontor er ikke lenger forholdsmessig og må oppheves, mener YS-leder Erik Kollerud. 

Foto
Gorm Kallestad / NTB
 
 

Krav fra arbeidslivsorganisasjoner om å oppheve påbud om hjemmekontor

Publisert: 26. januar 2022 kl 13.00
Oppdatert: 26. januar 2022 kl 14.43

– Slik koronapandemien nå står, er det nasjonale påbudet om hjemmekontor for inngripende. Isolasjon i måned etter måned gir en enorm belastning, både for arbeidstakerne, arbeidsgiverne og storsamfunnet, sier YS-leder Erik Kollerud.

Påbudet om hjemmekontor har vært viktig for å begrense smitten og få bukt med pandemien, mener han.

Ber om lokale bestemmelser

– Omikronvarianten har imidlertid vist seg å gi mindre sykdom. Få er innlagt på sykehus for behandling på grunn av covid, sier YS-lederen.

Lokale myndigheter eller den enkelte virksomhet bør selv vurdere behovet for hjemmekontor, mener han.

Også handelsorganisasjonen Virke mener det nå er på tide med lokale tilpasninger.

– Det er tross alt forskjell på Orkanger og Oslo. Hjemmekontor er ikke et lite inngripende tiltak, verken for de ansatte det gjelder, eller for virksomhetene som blir berørt av konsekvensene av mindre mobilitet, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen.

Saken fortsetter under annonsen

– Tiltakene vurderes fortløpende

Mindre aktivitet i sentrumsområdene har store negative konsekvenser for butikker og serveringssteder, og alle andre som lever av å samle folk, mener Virke-direktøren.

– Når omikron nå viser seg å være mindre farlig, må det åpnes mer opp, sier han.

Regjeringen vurderer fortløpende tiltaksnivået, sier statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.

– Vi har varslet at vi ser på alle tiltak på nytt i starten av februar, og gjør en helhetsvurdering. Dette gjelder selvsagt også hjemmekontor. Når det kommer endringer, vil dette kommuniseres ut på vanlig vis, sier Bjørkholt i en kommentar til NTB.