Arbeidsliv

Sykefraværet i Norge er igjen stigende. Men i Sverige er det på et stabilt, lavere nivå. På tide å se nærmere på hva svenskene gjør?

Vil ha svenske tilstander for sykefravær

− Får man ikke sykefraværet ned, så kan det bli snakk om å heve skatter og avgifter. Nå bør man se til Sverige, hvor problemet er løst, sier arbeidsrettsekspert Nicolay Skarning.

Publisert Sist oppdatert
Nicolay Skarning er partner i Advokatfirma Simonsen Vogt Wiig og ekspert på arbeidsrett. Foto Simonsen Vogt Wiig

Skarning er advokat hos Advokatfirma Simonsen Vogt Wiig. Sammen med sin kollega, senioradvokat Catriona Vågen McIntyre, har Skarning skrevet en kronikk om arbeidsgivers utfordrende tilretteleggingsplikt, som ble publisert i Dagens Perspektiv torsdag denne uken.

Dyrt for arbeidsgiver

De to advokatene, som begge er eksperter på arbeids- og selskapsrett, er opptatt av at kostnadene ved det høye sykefraværet i Norge er såpass høye, at det utfordrer både statsbudsjettet og bedriftenes økonomiske bæreevne.

− Ett års sykefravær koster arbeidsgivere mellom 250.000 kr og en million kroner selv om de får «full dekning fra Nav», fordi Nav i realiteten ikke gir full dekning. Det er en myte. Nav betaler ikke feriepenger og pensjon, sier Catriona Vågen McIntyre.

− Kostnadene ved sykefraværet er sterkt undervurdert i Norge, sier Nicolay Skarning til Dagens Perspektiv.

Han legger til at langvarig sykefravær fører med seg en rekke direkte og indirekte kostnader, som til overtid for andre ansatte eller bruk av vikarer. Særlig er det mye ekstra kostnader forbundet til de «diffuse sykefraværssakene» − der hvor den ansatte kanskje er utbrent, deprimert eller har ulike former for plager som gjør at hen er ute av stand til å jobbe for fullt over lange perioder.

− Vi peker derfor på at arbeidsgiver dokumentere bedriftens direkte og indirekte kostnader i de diffuse sykefraværssakene. Diskuter gjerne saken med verneombud og tillitsvalgte. Målet er å få saken på rett spor og den sykmeldte tilbake. Er ikke det mulig å få til innen et år eller to bør oppsigelse vurderes, gjerne i samarbeid med Nav, slik at vedkommende kan gå over til annen arbeidsgiver eller arbeidsmarkedsbedrift. Det vil være best for alle parter, som oftest også den som er syk, sier Skarning.

Dyrt med sykdom

I en rapport om sykefravær fra 2018 har Sintef forsøkt å beregne arbeidsgivers kostnader ved sykefravær. Kostnadene ved sykefravær vil variere fra arbeidsplass til arbeidsplass, og Sintef skiller mellom direkte kostnader (arbeidsgiveravgift, pensjonskostnader, feriepenger, lønnsutgifter etc.) og indirekte kostnader (lavere produksjon, vikarutgifter, redusert produktivitet, omdømmeproblemer etc.)

Direkte kostnader

I motsetning til hva noen synes å tro, er det ikke slik at arbeidsgiver ikke har kostnader knyttet til langtidsfravær fordi folketrygden dekker fravær ut over 16 dager. Arbeidsgivere får kun refundert lønnsutgifter og arbeidsgiveravgift av lønn.

De får derimot ikke dekket

  • Pensjonskostnader

  • Lønn og feriepenger utover 6G

  • Feriepengeavsetning inntil 6G etter 48 dagers sykefravær

  • Arbeidsgiveravgift av feriepenger etter 48 dagers sykefravær

  • Arbeidsgiveravgift av pensjon

Indirekte kostnader

De indirekte kostnadene med sykefravær er avhengig av følgende faktorer:

  • Hvor lett det er å erstatte den ansatte, både på kort og lang sikt.

  • Hvor lett det er å utsette arbeidsoppgavene til den sykmeldte er tilbake i arbeid.

  • Hvor tett knyttet til andres arbeidsoppgaver oppgavene til den sykmeldte er.

  • Hvilke konsekvenser sykmeldingen har for produksjonen eller driften.

Kraftig økning i sykefraværet

Catriona Elisabeth Vågen McIntyre er senioradvokat og jobber med arbeidsrett og tvisteløsning i Advokatfirma Simonsen Vogt Wiig. Foto Simonsen Vogt Wiig

Mange bedrifter sliter med disse tingene, mener de to advokatene, og viser til en dom fra Høyesterett i 2022, der Widerøe hadde drevet med tilrettelegging av arbeidet for en psykisk sliten ansatt i 10 år, før de turte å si vedkommende opp. Den ansatte brakte saken for retten, og den gikk helt til Høyesterett, som endte med å godta oppsigelsen.

− Det skulle bare mangle. Vårt budskap er at dagens system fører til innlåsing av sykmeldte hos feil arbeidsgiver i disse diffuse sykefraværssakene. Vanligvis ville en overgang til annen arbeidsgiver eller arbeidsmarkedsbedrift vært bedre for alle, sier Catriona Vågen McIntyre.

Torsdag denne uken kom det oppdaterte tall fra Nav som viser en kraftig økning i sykefraværet. Det sesongjusterte sykefraværet i 3. kvartal var på 6,7 prosent, en økning på to prosent fra kvartalet før. Særlig er det økning i psykiske lidelser − legemeldt sykefravær for psykiske lidelser økte med 16,4 prosent, skriver Nav i en pressemelding.

Videre kunne Dagens Perspektiv melde at det er blant de fast ansatte at sykefraværet er klart høyest.

− Se på Sverige. De har et vesentlig lavere sykefravær enn Norge, og har hatt det over lang tid. Der har de en karensdag og staten dekker 80 prosent av sykelønnen, sier Vågen McIntyre.

Svenske tilstander

Dagens Perspektiv hat tatt advokaten på ordet, og «sett på Sverige». Nærmere bestemt på en rapport fra svenske Försäkringskassan (Folketrygden), som har sammenlignet sykelønnsordninger og sykefravær i flere ulike europeiske land, deriblant Norge.

Sammenlignet med andre europeiske land har Sverige både høy sysselsetting og relativt sett sterke velferdsordninger, samtidig som landet i årevis har hatt et lavt og stabilt sykefravær.

Disse tre politiske målene kan delvis være i konflikt med hverandre, men i Sverige ser det ut til at det er mulig å kombinere mål om høy sysselsetting, sterke velferdsordninger og lavt sykefravær, heter det i rapporten.

De nordiske landene har relativt like velferdsordninger, men det finns også viktige forskjeller. Noe forenklet kan man si at i Finland og Danmark er det vanlig at langtidssykmeldte mister jobben. Der har man lagt vekt på å trygge sykmeldte på kort sikt gjennom arbeidsledighetstrygd, samtidig som de søker ny jobb. I Sverige og Norge legger man større vekt på å få individer tilbake i samme jobb og hos samme arbeidsgiver, selv om Sverige de siste årene har gått noe lenger i retning av Danmark og Finland. Det kan være en viktig delforklaring til at sykefraværet historisk sett har vært noe høyere i Norge og Sverige enn i Danmark og Finland, skriver Försikringskassan i sin rapport.

Vanskelig å sammenligne direkte

Å forklare variasjonene i sykefravær mellom land er svært utfordrende, da mange ulike forhold og ordninger som ofte ikke kan sammenlignes direkte må hensyntas. Derfor er vanskelig å sammenligne ulike lands prosentvise sykefravær. Men den svenske Försikringskassan (Folketrygden) har laget en figur som viser offentlige kostnader som prosentandel av BNP for sykefravær, førtidspensjoner (uføretrygd) og arbeidsløshet. I land med mer generøse sykelønnsordninger, som Norge, Sverige og Nederland er gjerne utgiftene for sykdom og uførhet høyere enn for arbeidsløshet. I land med mindre generøse vilkår, som Frankrike, Danmark og Finland, er kostnadene for arbeidsløshet oftest høyere enn kostnadene ved sykdom (se figur).

Selv om svenskene har mer generøse ordninger for sykelønn enn både Danmark og Finland, har de altså ganske mye lavere sykefravær enn i Norge.

Det er på tide å se nærmere på hvordan svenskene greier å holde sykefraværet på et såpass lavt nivå, mener Nicolay Skarning.

− Vår politikerne må spørre seg om vi på dette område bør innføre svenske tilstander, sier han.

Powered by Labrador CMS