Flere midlertidige – færre innleide
Mens antall innleide synker i norsk arbeidsliv, øker antallet som er ansatt i midlertidige stillinger ganske mye – med 9,4 prosent på fire år.
I 2023 strammet regjeringen kraftig inn på muligheten for innleie av arbeidskraft i Norge. Begrunnelser var å sikre at flest mulig fikk tilgang til faste stillinger.
Færre innleide
Politikken ser ut til å ha virket, skal vi tro tall fra SSBs arbeidskraftundersøkelse for tredje kvartal.
Ved utgangen av tredje kvartal i 2021 var drøyt 52.000 norske arbeidstakere innleid arbeidskraft. I 2022 var antallet økt til 58.000. Men siden har antallet falt nokså mye: Kun 50.600 ansatte blir definert som innleid arbeidskraft av SSB i tredje kvartal 2024. Dette er dog 2000 flere enn i tredje kvartal 2023 – da 48.600 var definert som innleid.
9,4 prosent flere midlertidige
Men gir dette flere fast ansatte? Det er ikke like sikkert. Antall i midlertidige stilling har nemlig økt ganske kraftig i samme periode.
Ved utgangen av tredje kvartal i 2021 var 383.884 norske arbeidstakere ansatt i en midlertidig stilling. I år er det 419.895 midlertidige i norsk arbeidsliv. Det utgjør en økning på 36.000 flere midlertidige – eller 9,4 prosent flere midlertidige i løpet av fire år.
Må bruke de mulighetene som finnes
I SMB Norge, som organiserer mange av de små og mellomstore bedriftene her i landet, er man ikke overrasket over tallene fra SSB.
– Når regelverket for innleie er kraftig innskjerpet så er det ikke overraskende at antall innleide reduseres. Dette innebærer store utfordringer for mange bedrifter, blant annet når man burde ta inn ekstra arbeidskraft, men samtidig ikke kan ta sjansen på å ansette noen hvis man ikke vet om økt arbeidsmengde er varig, sier leder for politikk og organisasjon i SMB Norge, Ulf Isak Leirstein, til Dagens Perspektiv.
Han mener regelverket gir store utfordringer for mange bedrifter, og for mange er det ikke ett alternativ å ansette noen fast hver gang man får økt ordreinngang.
– Bedriftene må bruke de mulighetene som ligger i regelverket, og det er fortsatt mulighet for å benytte midlertidig ansettelser på enkelte områder, sier Leirstein.
3000 flere i jobb
Totalt sett er 2.893.000 mennesker er sysselsatt i en eller annen form for arbeid i Norge per tredje kvartal 2024, melder Statistisk sentralbyrå. Det er 3000 flere enn i forrige kvartal. 120.000 av oss er arbeidsledige, det er det samme som for tre måneder siden, og tilsvarer 4 prosent av befolkningen (slik SSB beregner det – Nav bruker en annen metode, som sier at arbeidsledigheten ligger på 2,5 prosent).
Les mer om innleiereglene
-
Konsekvens av nye innleieregler: –Virker stikk i strid med målsettingen
-
Europarådet skal vurdere om norsk innleieforbud bryter europeiske konvensjoner
-
Karmøy kommune klarer seg nesten uten innleide sykepleiere
-
Del-seier til bemanningsbransjen: Regjeringen skal se på deler av innleieforbudet på nytt
-
Tror på positiv kjennelse fra Efta-domstolen: Varsler erstatningskrav i mangemillioner-klassen
-
Storpolitikk i Efta-domstolen: Skal avgjøre om regjeringens innleieforbud er i strid med EØS-avtalen
-
NHO: Kuttene i bemanningsbransjen forverrer arbeidsmarkedet
-
Innleiereglene: LO-lederen avviser omkamp
-
Heltidskultur styrker arbeidslivet
-
Strid om innleieforbud i byggebransjen