Arbeidsliv
– Holdningen til homofile på jobben i endring
De fleste kommuneansatte i Bergen har en positiv holdning til homofile, lesbiske og bifile på arbeidsplassen. Et lite mindretall er negative, ifølge en undersøkelse fra Fafo.
– Resultatet var mer positivt enn det som er gjort av tilsvarende undersøkelser i Norden. Hvis dette er typisk for større arbeidsplasser, viser det holdninger i endring, sier forsker Arne Backer Grønningsæter som har utført undersøkelsen sammen med Fafo-kollega Bjørn R. Lescher-Nuland.
Mindre aksept
– Undersøkelsen gir et ganske positivt bilde av situasjonen i Bergen kommune. Det er likevel noen sprekker i hovedbildet, sier Grønningsæter. Han viser til at det står dårligere til med aksept av homofile kolleger i enkelte mannsdominerte miljøer, i teknisk etat og skolen.
Byråd for helse og inkludering i Bergen kommune, Christine B. Meyer, sier at det generelle inntrykket er veldig bra.
– Men kommunen har en del utfordringer som vi skal ta alvorlig. Vi må gå i dialog med de miljøene som peker seg ut som mindre positive. Vi må jobbe med holdningene, sier byråden.
1 prosent negative
Blant de mer enn 1.500 kommuneansatte som har svart, sier 53 prosent at de stort sett er positive til homofile, lesbiske eller bifile på arbeidsplassen. 18 prosent er verken positive eller negative mens 1 prosent er negative. 28 prosent svarer vet ikke.
På spørsmål om arbeidstakerne synes det er greit med en homofil sjef, svarer 93 prosent ja, 2 prosent nei mens 6 prosent sier vet ikke.
Bergen kommune har en handlingsplan for inkludering av homofile. Undersøkelsen fra Fafo viser at hver tredje arbeidstaker ikke kjenner til planen. Kjennskapet til inkluderingsplanen er minst i teknisk etat, brannvesenet og i skolen.
Lite diskriminering
Blant dem som besvarte undersøkelsen, er det 44 som sier de er homofile, lesbiske eller bifile. Deres opplevelse av arbeidsmiljøet skiller seg ikke mye fra resten av arbeidstakerne.
På spørsmål om hvordan de opplever at andre forholder seg til at de er homofile, svarer nesten tre av fire at kollegene er positive. En av fire har ikke fortalt noen at de er homofile mens over halvparten har fortalt det til sjefen.
Bare en av de 44 har opplevd diskriminering på arbeidsplassen. 33 av dem har aldri hatt slike problemer mens åtte stykker er usikre.
– Uproblematisk
En av de lesbiske i Bergen kommune er Elisabeth Farstad. Hun deltok da rapporten ble lagt fram i Bergen torsdag, og bekreftet det positive inntrykket:
– For meg har det vært ganske uproblematisk. Jeg føler det er et mangfold folk setter pris på, sier hun.
– Jeg tror åpenhet er viktig, selv har jeg gode erfaringer med det. Det er forferdelig vanskelig å leve skjult. Men samtidig må folk slippe å være åpne om det hvis de ikke selv ønsker det. (©NTB)