Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto. Lønnsgapet mellom menn og kvinner har vedvart siden årtusenskiftet.

I disse bransjene er lønnsgapet størst

– Helt uforenlig med våre mål om likestilling og likelønn.

Publisert Sist oppdatert

Kvinner har hatt litt høyere lønnsvekst enn menn gjennom hele 2000-tallet. Men fortsatt er lønnsgapet på det norske arbeidsmarkedet stort. Fra årtusenskiftet har kvinners andel av menns lønn i Norge variert noe, fra 83,5 prosent til 86,1 prosent i 2016.

I stor grad kan ulikhetene forklares med at mange kvinner jobber i lavt betalte yrker, mens menn «foretrekker yrker med et høyere lønnsnivå», skriver SSB i sin seneste oversikt. De viser til et kjønnsdelt arbeidsmarked som hovedforklaringen på lønnsforskjellene.

  • Utdanning. Det er nå flere kvinner enn menn som fullfører høyere utdanning. Dette har bidratt til at lønnsforskjellen samlet sett har blitt mindre, men har ikke endret ulikhetene i gruppa med høyere utdanning gjennom 2000-tallet nevneverdig. Dette skyldes ulike valg av utdanningsretning (fagfelt) og senere yrke. Menn tjener rundt 20 prosent mer enn kvinner både blant dem med videregående utdanning og dem med universitets- og høgskoleutdanning. Forskjellen er minst innenfor kvinnedominerte fagfelt som helse- og sosialfag og lærerutdanninger og størst innenfor det økonomiske og administrative fagfeltet.

  • Veivalg. På samme måte som at kvinner og menn velger ulik utdanningsretning, går de også ulike veier gjennom yrkeslivet. Seks av ti ledere er menn, mens kvinnene helt klart dominerer i salgs- og serviceyrker. Kvinner er også i flertall i akademiske yrker, men de tjener nesten 20 prosent mindre enn menn i denne yrkesgruppa. Mye av forklaringa på dette ligger i at kvinner og menn utfører ulikt arbeid innenfor ulike typer virksomheter og sektorer. Lønnsforskjellene er relativt små i kommunal sektor og tilsvarende store i privat sektor.

  • Fagarbeid. Det er store lønnsforskjeller også innenfor paraplyen «fagarbeidere». Kvinner dominerer innen helse-, sosial- og idrettsfag i videregående skole. Personer med slik utdanning finner vi først og fremst i yrker som helsefagarbeider og assistent i skole og SFO. Menn med videregående skole som høyeste fullførte utdanning har i stor grad valgt fagfelt som omfatter håndverksfag og tekniske fag. Dette tydelige skillet i utdanningsvalg fører med seg et like markert skille i yrkeslivet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS