JOBB & KARRIERE
... Should I stay, or should I go?
Kari har jobbet i samme stilling i 15 år i en mellomstor bedrift. Hun er kjent som en dyktig og pålitelig medarbeider som alltid leverer, men den siste tiden har hun begynt å føle seg lei av oppgavene og savner inspirasjon i hverdagen. Hva bør hun gjøre?

Tim Rosenkilde er seniorrådgiver i AS3.
Problemstilling:
Selv om Kari har trivdes godt tidligere, opplever hun nå at dagene føles rutinepregede og lite utfordrende, arbeidet gir ikke lenger den samme glede eller mening som før. Hun er usikker på om hun bare trenger ny inspirasjon i nåværende rolle, eller om hun bør gjøre en større endring.
Kari har tanker om å prøve noe nytt, men vet ikke helt hva det skal være. Etter 15 år i samme jobb er tanken på å bytte karriere skremmende. Kari bekymrer seg for å miste tryggheten i jobben og frykter at hun kanskje ikke vil lykkes i en ny rolle.
Kari har noen spørsmål som hun gjerne vil ha svar på:
- Hvordan kan hun finne ut hva hun virkelig ønsker å gjøre videre?
- Hva bør hun tenke på før hun eventuelt bestemmer seg for en større karriereendring, eller om hun velger å bli værende, hva bør strategien være da?
Svar fra AS3:
Kari står overfor en vanlig utfordring i karrieren – en følelse av stagnasjon og usikkerhet om hva som gir henne mening fremover. Dette har de fleste av oss opplevd en eller flere ganger gjennom jobblivet. For å ta en informert beslutning om karriereveien, er det flere faktorer hun bør vurdere.
Hvordan kan Kari finne ut hva hun virkelig ønsker å gjøre videre?
- Selvrefleksjon: Kari bør vurdere hva som har gitt henne glede i arbeidet tidligere. Hva var det som engasjerte henne mest i jobben? Denne refleksjonen kan hjelpe henne med å finne ut om hun kan gjenopplive denne entusiasmen i sin nåværende rolle, eller om det kreves en ny retning.
- Kompetanseanalyse: Kari kan kartlegge sine ferdigheter og vurdere om de kan brukes på nye måter. Oppgaver som gir mestring, energi og motivasjon bør legges ekstra fokus på. Verdier og egenskaper vil også kunne antyde retning og bruksområder ved veivalg.
- Utforske alternativer: Kari bør undersøke andre mulige karriereveier. Hun kan forske på andre roller, nettverke med personer i andre bransjer og kanskje finne nye retninger som kan være interessante.
- Samtale med rådgiver/mentor: Å få innspill fra en karriererådgiver eller mentor kan gi nye perspektiver og hjelpe Kari med å se mulighetene hun kanskje ikke har tenkt på.
Kari står overfor en vanlig utfordring i karrieren – en følelse av stagnasjon og usikkerhet om hva som gir henne mening fremover
Hva bør Kari tenke på før hun gjør en karriereendring eller blir værende?
Risikovurdering: Kari bør realistisk vurdere usikkerheten ved en karriereendring, som økonomisk usikkerhet og frykt for å mislykkes. Samtidig bør hun vurdere om frykten er berettiget, eller om den skyldes mangel på informasjon. Informasjon gir muligheter til å gjøre gode veivalg, og jo mer hun vet om valgene, jo tryggere vil hun være på å ta rett beslutning.
Muligheter i nåværende jobb: Hvis hun blir værende, kan Kari prøve å finne nye utfordringer i sin nåværende rolle. Nye arbeidsoppgaver eller økt ansvar kan bidra til å bryte den rutinepregede hverdagen.
Balanse mellom trygghet og vekst: Kari bør vurdere om hun kan oppnå en balanse mellom trygghet og personlig vekst i sin nåværende stilling. Hvis ikke, kan det være på tide å utforske andre karriereveier.
Langsiktig perspektiv: Kari bør tenke på hvor hun ser seg selv om 5-10 år. Vil en endring gi henne mer mening og glede på lang sikt, eller er perspektivet hun sitter med for kortsiktig til å ta rett beslutning?
Støtte og ressurser: Kari bør vurdere hvilken støtte hun har før hun tar en stor beslutning. En plan for hvordan hun håndterer utfordringer kan være nyttig.
Konklusjon:
Kari bør bruke tid på å reflektere over hva som gir henne glede og inspirasjon, og vurdere både risikoene og mulighetene ved en endring. Enten hun velger å bli værende eller bytte retning, bør hun ta beslutningen med grundig vurdering og støtte for å finne en vei som gir både tilfredshet og vekst.