Arbeidsliv
Chi Kwan Kwong i Ruter og Fredrik Gregersen i Transportøkonomisk Institutt. Pedram Nadim (t.v), prosjektleder energisystemer og hydrogen, Ruter og styremedlem i PF Samferdsel er programleder. Foto : Caroline M. Svendsen
Tror vi vil være to dager på hjemmekontor fremover
Arbeidstagere foretar færre reiser i rushtrafikken enn før pandemien, og dette er en endring som forventes å vedvare. Fremover er anslagene at vi vil tilbringe rundt to dager i uken på hjemmekontor.
Mer bruk av hjemmekontor vil ha konsekvenser for kollektivtransporten både på kort og lang sikt, noe kollektivselskapet Ruter allerede har merket. (Ruter er et felles administrasjonsselskap for kollektivtrafikken i Oslo og deler av Viken.) Også Transportøkonomisk institutt følger nøye med på hva som har skjedd med våre reisevaner som følge av pandemien, og hvordan de vil bli fremover.
Forskning utført av Transportøkonomisk institutt viser at en langt større andel av arbeidstagerne som har mulighet til hjemmekontor også reiser mer med kollektivtrafikk sammenlignet med andre som ikke kan ha hjemmekontor. Cirka 50 prosent av de som har anledning til å ha hjemmekontor bruker kollektivtrafikk. I denne sammenhengen blir hjemmekontor definert som der det er mulig å ha hele eller deler av dagen hjemme.
– Vi ser at høyere utdanning har en sammenheng med hvordan den ansatte velger å reise til jobb, og det påvirker også hvorvidt de har hjemmekontor, sier forskningsleder Susanne Nordbakke ved Transportøkonomisk institutt. Hun var en av innlederne på seminaret «Hvordan vil kollektivtilbudet se ut etter pandemien» i regi av Polyteknisk forening tirsdag.
Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd
99,- 715,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd
2700,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd
1,- 199,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd
2290,-
KJØP