Arbeidsliv

Sysselsettingsgraden har falt i Norge de seneste årene.

Verken eldre eller innvandrere har skylden for at færre er i jobb

Økt innvandring og flere eldre kan ikke forklare hvorfor sysselsettingen i Norge har gått ned siden tusenårsskiftet.

Publisert Sist oppdatert

Sysselsettingsgraden i Norge har falt siden årtusenskiftet. Dette blir ofte forklart med at vi får flere eldre og flere innvandrere – begge grupper som har lavere sysselsettingsgrad enn resten av befolkningen.

Men «å skylde på» innvandrere og eldre holder ikke som forklaring, viser forskning som forsker Lasse Eika i SSB og førsteamanuensis ved Økonomisk institutt, ved Universitetet i Oslo, Manudeep Bhuller har utført.

Ved å analysere tilgjengelig statistikk og foreta en såkalt dekomponeringsanalyse av sysselsettingsutviklingen i perioden 2000 til 2017, forsøker de to forskerne å finne ut hvor vidt såkalte sammensetningseffekter kan forklare endringer i sysselsetting over tid. Sammensetningseffekter handler om hvordan endringer av befolkningens sammensetning har innvirkning på ulike utviklingstrekk – i dette tilfellet på sysselsettingen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS