Ledelse

Leder for Rådgivende Ingeniørers Forening, Liv Kari Skudal Hansteen, mener de unge lederne fra ingeniørmiljøene har forutsetninger for å være dyktige beslutningstakere.

–Har alle forutsetningene

De unge lederne fra ingeniørmiljøene er godt rustet for å bli beslut­ningsdyktige ledere, ifølge leder for Råd­giv­ende Ingeniørers Forening, Liv Kari Skudal Hansteen.

Publisert Sist oppdatert

Selv om mye handler om personlighet, har de unge ingeniørene en fordel, mener hun.

– Utdannelsen deres har både en teoretisk og en praktisk tilnærming. Ingeniører er veldig løsningsorienterte. Styrken til disse lederne er at de søker praktiske løsninger, der alle fakta ligger på bordet, sier hun.

Hun innrømmer at evnen til å basere beslutninger på en helhetsvurdering og skjønn fremfor å basere seg kun på fakta og teori, kommer med erfaring som de unge ikke alltid har rukket å opparbeide – selv om det finnes hederlige unntak.

– De unge som kommer rett fra skolebenken går nok raskere direkte på løsningen og kan nok være mindre prosessorienterte enn de erfarne lederne. Ingeniører er gode på å regne, men tryggheten til å utøve annet skjønn kommer først med erfaringen. Etter hvert kan de plukke fra denne erfaringen. Da får en ofte de beste beslutningene, sier hun.

Hun forteller at de, i rådgivermiljøet, skiller mellom kunnskap og kompetanse.

– Kompetanse står sentralt fordi det er summen av kunnskap og erfaring, forklarer hun.

Konsulterende

Hansteen forteller at det i rådgivermiljøet blir stadig mer vanlig at lederne jobber konsulterende, for å kunne treffe de beste beslutningene.

– De gjennomfører ikke en beslutningsprosess for prosessens skyld, men de trenger bidrag fra andre – gjerne andre fagmiljøer, sier hun.

Bedriftene har ofte flat struktur, og Hansteen mener det er viktig for lederens gjennomslagskraft at han eller hun søker bidrag fra andre.

– Da føler de ansatte at de blir hørt, sier hun.

Sterkere med flere fagmiljøer

Hansteen forteller at sluttresultatet for kunden, i komplekse prosesser, blir bedre når rådgivermiljøet har en bred tilnærming, og en samarbeider enten internt eller eksternt med andre fagpersoner, som økonomer, arkitekter, arealplanleggere og andre.

– Foreløpig ser vi en tydelig trend at de store rådgivermiljøene har tverrfaglige team in-house, mens de mellomstore og små er mer spesialiserte, og heller samarbeider med eksterne fagmiljøer når det kreves, presiserer hun.

Ifølge Hansteen jobber de beste lederne med et fokus på underleverandører som partnere.

– Gjennom å behandle underleverandørene som en partner, og fjerne seg fra en ovenfra og ned-holdning i forhold til disse, ser vi at alle parter får eierskap til sluttproduktet og dermed lykkes de bedre med finne de gode beslutningene, sier hun.

Powered by Labrador CMS