Dreamstime

Dette gjør du når en ansatt ber om mer lønn

Publisert: 4. oktober 2017 kl 10.45
Oppdatert: 8. mai 2019 kl 10.53

I lønnsforhandlinger kan det være vanskelig å vite hva du skal svare. Hvis en ansatt ber om høyere lønn, så er det viktigste trikset å unngå å svare ja eller nei umiddelbart – uansett om du har lyst å gi denne medarbeideren høyere lønn eller ikke.

En lønnsøkning krever nøye ettertanke, og ofte også forankring oppover i systemet, skriver Chef, og legger fram sju tips fra Harvard Business Reivew for hvordan man kan svare når en medarbeider vil ha høyere lønn.

Vær nysgjerrig

La den ansatte fortelle om motivasjonen bak lønnsøkningen. Ikke lov noe, men forklar at du vil ta det i betraktning.

Gi ros

Et spørsmål om lønnsøkning er i praksis det samme som å be om en evaluering av egen arbeidsprestasjon. Det krever mot. At en ansatt gjør dette viser at hen har tro på egen innsats, men også at hen har ambisjoner om å bli i virksomheten. Vær takknemlig for det.

Undersøk

Annonse

Etter samtalen må du begynne å samle sammen fakta. Hvordan ligger medarbeideren an i forhold til andre ansatte i virksomheten eller bransjen? Er det snakk om en nøkkelperson som forventes å fortsette å prestere godt?

Ta det videre

Ta opp spørsmålet med dine lederkolleger, ledergruppa eller HR-avdelingen. Be om synspunkter og vær klar for å utdype din posisjon. 

Informere om avgjørelsen

Hvis svaret er positivt så bør du forklare prosessen og hvorfor du endte opp med å gi høyere lønn. Det gjør at den ansatte kjenner seg fortjent til lønnsøkningen.

Ved en negativ beskjed så er det best ikke å gå rundt grøten. Forklar at du har tatt i betraktning den ansattes motivasjon og prestasjon, og kommet fram til at dagens lønn er rimelig. Men gjør det uten å kritisere personen.

Følg opp

Annonse

Diskuter hvilke mål den ansatte kan jobbe mot til den neste medarbeidersamtalen.

Se også de som ikke spør

Det er ikke alle som er komfortable med å be om høyere lønn. Vær oppmerksom på kommentarer om hardt arbeid eller snakk om andre virksomheter, og vurder hva som skal til for å holde disse medarbeiderne i bedriften – kanskje er du bare en lønnsforhandling unna.

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Finn ledige stillinger på lederjobb.no