Ledelse

– Jobbtitler har gått ut på dato

Jobbtitler skaper initiativløse og avstumpede ansatte, og hører fortiden til, mener amerikansk ledelseskonsulent.

Publisert Sist oppdatert

En tradisjonell arbeidsplass preges av begrensede stillingsbeskrivelser og klare og differensierte titler. Denne måten å gjøre ting på hører sammen med byråkrati og produksjon, og ikke med dagens behov for initiativ og innovasjon, skriver ledelses- og strategikonsulent Glenn Llopis til Entrepreneur. Han mener det er på høy tid at stillingstitler blir avskaffet.

Titlene begrenser de ansattes arbeidsområder, og skaper komfort heller enn initiativ, mener han, og beskriver fire grunner til at man må begynne å tenke nytt rundt organisasjonskartet.

Den utdaterte jobbtittelen

1) Jeg utfører, derfor er jeg

Stillingsbeskrivelser bygger opp en «utførelseskultur», der ansatte helst vil bli fortalt hva de skal gjøre i stedet for å ta initiativ selv. I en undersøkelse av 500.000 deltakere, gjort av Glenn Llopis sitt eget firma, Glenn Llopis Group, viste resultatene at ansatte er flinkest til å implementere arbeid som de har fått delegert av andre. Verst var de på arbeid som krevde strategisk eller innovativ tilnærming.

2) Unnskyldninger, unnskyldninger

«Det er ikke mitt bord», er vanlig å høre på en arbeidsplass. Og det har ikke bare med mangelen på initiativ å gjøre. Siden man har så avgrensede arbeidsområder blir det også vanskelig å bidra til å løse andres problemer og utfordringer, skriver Llopis.

Dagens arbeidsliv krever kryssfunksjonelle organiseringer og mennesker med initiativ, men det får man ikke når man fortsatt deler folk inn i titler og vurderer dem deretter.

3) Politisk ineffektivitet

Med titler kommer også et politisk spill. Man blir så opptatt av å kjempe for sin egen agenda at det blir vanskelig å trekke i samme retning når organisasjonen faktisk trenger det, skriver Llopis.

4) Når ikke potensialet sitt

Jobbtitler fanger ansatte mellom to leirer: det de selv ønsker å oppnå, og det andre forteller dem at de skal være.

Hvis man konstant blir holdt tilbake av en avgrenset tittel og andre sine ønsker, hvordan skal man noen gang nå sitt potensiale? spør Llopis.

Den nye stillingsbeskrivelsen

Stillingsbeskrivelser bør ikke være avgrensede arbeidsoppgaver, men heller et uttalt ansvarsområde – et skriv som forklarer hvilke ansvarsområder hver ansatt har, og hvordan hen vanligvis løser oppgaver og utfordringer innenfor dette området. Dette vil ikke gi en indikasjon på hva arbeidsoppgavene er, men også påvirke utviklingen av disse oppgavene, og hvordan man løser dem.

«Løsere titler vil gjøre at hver enkelt ansatt kan være med på å utvikle organisasjonen», skriver Llopis.

Kilde: Entrepreneur

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS