Foto

Kantver - Dreamstime

Å være leder uten noen gang å ha vært ansatt

Publisert: 11. desember 2018 kl 10.38
Oppdatert: 18. desember 2018 kl 13.28

Før i tiden var det utenkelig å bli leder uten å ha gått gradene. Mange år som ansatt ble til mange år som mellomleder, noe som til slutt kunne være en portal inn i en topplederjobb.

I dag er det ikke nødvendigvis slik lenger.

Teknologien og innovasjonsraten gjør det enklere å starte sine egne virksomheter, og derfor også i prinsippet å bli leder uten å ha noen som helst erfaring med i det hele tatt å være ansatt.

Mange går rett ut fra studiene og starter virksomhet. Rett inn i en eier- og/eller ledelsesrolle. Hvordan vet man hva det innebærer å være en god leder hvis man aldri har hatt en, spør Robert Vis, leder og grunnlegger av selskapet MessageBird, som utvikler kommunikasjonsløsninger, i et innlegg hos magasinet Entrepreneur.

Han har selv aldri vært en tradisjonell ansatt, bare gått fra lederstilling til lederstilling.

Her er tipsene hans til ledere som aldri selv har jobbet for noen:

  • Lær deg å delegere: Hvis du leder et selskap i vekst, kommer du på ett eller annet tidspunkt ikke lenger til å ha kapasitet til å inspisere hver eneste avgjørelse som tas. Øv deg på å gi ansvar og tillit til dine ansatte tidlig, slik du er klar for den dagen der du  slippe taket.

  • Ikke gå i veien: Lederens rolle er ikke å gjøre alt, men snarere å utvikle alle de menneskene rundt seg som skal gjøre alt. Kommer de til å gjøre alt slik som du hadde sett for deg? Sannsynligvis ikke, men det er også greit. La de ansatte gjøre ting på sin måte – det kan vise seg å låse opp nye dører.

  • Vær ærlig: Du har aldri vært ansatt selv, så ikke lat som det heller. Vær ærlig på hvilke egenskaper du mangler, og sørg for å finne mennesker som utfyller deg.  

  • Be om tilbakemeldinger: Fortell dine ansatte at du er åpen for innspill og andre perspektiver. Det kan være vondt å høre, men siden du ikke har vært ansatt selv, så trenger du det sannsynligvis. I verste fall gjør det deg til en bedre leder.

  • Vær til stede: Beveg deg rundt og snakk med medarbeiderne dine. Du lærer lite om det å være ansatte fra å sitte i isolat.

Saken fortsetter under annonsen

Ny som leder

Å være ny i lederstillingen er alltid en utfordring, enten man aldri har vært ansatt selv, er førstegangsleder eller har årevis med ledererfaring – det er nesten alltid snakk om en ny kontekst og en helt ny arbeidshverdag. Det er ikke bare enkelt – spesielt dersom man ikke får noen som helst hjelp.

Ifølge Dagens Perspektivs store undersøkelse om innfasingen av nye ledere, blir man stort sett overlatt til seg selv: 

Noen tar denne utfordringen på strak arm, og gjør det beste ut av prestasjonen. Dette stemte for Helene Hallre, som gikk fra hotellsjef til hotelldirektør på to år:

For andre kan mangelfull innfasing være verre, slik det var med Harald Rafdal. Han hadde fått mangelfull informasjon, og avdekket store, underliggende problemer både da han tok over som administrerende direktør i Mesta og i renovasjonsfirmaet RenoNorden:

 

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.