Ledelse

Må bli enige: Kjell Ingolft Ropstad (KrF) og Siv Jensen (Frp).

– Nå er det ikke rom for nøling

Skal skeptikerne i eget parti overbevises før regjeringsforhandlingene med KrF, må Siv Jensen selv ose av overbevisning, mener ledelsesprofessor. For å få til det trenger hun intern hjelp.

Publisert Sist oppdatert

Professor ved Institutt for ledelse og organisasjon på Høyskolen Kristiania, Tom Karp, mener størrelsen på Siv Jensens utfordring avhenger av hvilket samarbeid de vil inngå med KrF. Mange i partiapparatet må overbevises.

– Jensen har både strategiske og operative utfordringer. For å lykkes med å flytte meninger må hun begynne med å bearbeide ytterpunktene i partiet. Hun må lage signalbærere av nøkkelpersoner som deler hennes syn. Disse bør ha påvirkningskraft nok til å kunne tiltrekke seg skeptikerne. Det er mange som ikke er for et samarbeid med KrF. Til syvende og sist må disse få valget mellom å være med eller mot partiledelsen. Men først og fremst må Siv Jensen overbevise seg selv. Nå er det ikke rom for verken nøling, innskutte bisetninger eller å ta forbehold, sier han.

Karp forteller at Siv Jensen er en leder som er vant med motstand. I situasjonen hun er i nå kreves det sterk lut og røffe kanter.

– Strategisk sett må hun forstå landskapet. Hun må vite hvilke kamper hun skal ta, og hvilke hun tjener på å la ligge, sier han.

Det er mange dominerende skikkelser i Frp, som har tilhold i begge leirer. Karp tror Siv Jensen gjør lurt i å holde et øye på Sylvi Listhaug, selv om han ikke tror det har vært nødvendig å temme henne ennå.

– Listhaug hadde neppe sluppet boken sin dersom hun hadde en plan om å fremstå mer ansvarlig for potensielle samarbeidspartnere. Jeg tror ikke hun lar seg temme eller tøyles. Samtidig kan hun være en viktig signalbærer på sikt. Det er viktig at Siv Jensen er på talefot med henne, utdyper han.

Strukket strikken

Ifølge Karp leder Jensen et parti der strikken er strukket langt. Partiet har mistet mange statsråder. Dersom hun nå går langt for å tekkes det mange Frp-ere ser på som et miniparti, kan hun risikere å miste legitimitet som leder.

– Det er en utfordrende posisjon å være i. Mye vil avhenge av forhandlingsresultatet, sier han.

Foto Ledelsesprofessor ved Høyskolen Kristiania, Tom Karp.

Skulle Frp velge å vrake regjeringssamarbeidet, derimot, kan det oppstå nye muligheter for henne til å styrke sin lederposisjon.

– Det er et klart og reelt strategivalg. Da får partiet muligheten til å posisjonere seg og utforme ny politikk før valget. Denne rendyrkingen av partiet kan bidra til at hun styrker sin posisjon. I dag viser meningsmålingene et rødgrønt flertall, og en regjeringsavgang kan gi Frp en enda tydeligere profil. Kanonene kan slippes løs og bidra til å vinne nye velgere. Samtidig er dette et sjansespill. I dag er partiet nær smertegrensen. Erna Solberg kommer til å få noen tøffe runder med Frp i forhandlingene, forklarer han.

– Statsmannsaktig

Partiet som i hele sin levetid har stått opp mot eliten har nå en leder som er tydelig statsmannsaktig, ifølge Karp. Han beskriver Siv Jensen som en strateg som har ro nok til å klare å samle troppene. Hun takler motstand og utfordringer. Til tross for noe bråk har hun fortsatt en god standing i partiet, og er trygg nok på seg selv til å takle uroen.

– Men hun har noe å gå på når det gjelder å innta ulike perspektiver i saker. Hun mangler fortsatt Erna-roen, og hun virker ikke som en relasjonelt sterk leder. Hun er en leder som heller inntar roller enn å opptre genuint, sier han.

Foto Plass til én til: KrF skal forhandle om regjeringssamarbeid med Frp, Høyre og Venstre. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Han påpeker at Jensen har vist seg som en leder som er flink i regjeringsposisjon, og som tydelig oser ansvarlighet.

– Hennes muligheter ligger i å få fortsette med dette. Da får hun mest ut av sine styrker. Hun har fungert godt i finansministerrollen, akkurat som Kristin Halvorsen gjorde. Som politisk leder er hun ikke den som mobiliserer flest velgere. Der er politikere som Listhaug og Sandberg flinkere, sier Karp.

– Kan sprekke

Spenningen i Frp kan imidlertid sprekke, tror han. Mange politikere og velgere har holdt seg i skinnet lenge. De har måttet tåle mye. Frp er ikke et parti som marsjerer i takt.

– Disse trollene kan sprekke, og regjeringsplattformen kan være den utløsende faktoren, hevder han.

Som partileder har ingen ennå utfordret Siv Jensen direkte. Man ikke se bort fra at dette kan endre seg, mener Karp.

– Siv Jensen er avhengig av å klare å holde hodet kaldt, hvis ikke kan hun få problemer. Hun har et tydelig temperament. Men klarer hun å fortsette med å heve seg over spillet i partiet, har hun gode muligheter for å lykkes, legger han til.

Powered by Labrador CMS