Ledelse

– Likestilling er ikke noe HR kan fikse alene. Det er feigt av toppledere å peke fingeren mot HR-direktøren og si at «dette må du fikse». Det fikses på toppleder- og styrenivå, sier Christin E. Bøsterud.

– Feigt av toppledere å be HR-direktøren fikse likestillingsproblemet

Toppleder i EY Christin E. Bøsterud mener flere bedrifter må være åpne om hvor de ligger i likestillingsarbeidet sitt. – Da skaper man gruppepress blant virksomhetene, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

Country Managing Partner i EY Norge, Christin E. Bøsterud, deltok fredag morgen i en likestillingsdebatt his Virke.

Her kom hun med konkrete tips om hvordan virksomheter kan øke kvinneandelen og hvilke konkurransefortrinn det bringer.

– Kvinner er ingen minoritet. Det er her vi må starte for å fikse problemet, sier hun.

Bøsterud har en doktorgrad innen temaet.

Et av de viktigste verktøyene for å oppnå likestilling, ifølge henne, er å måle hvor man er, fremgangen og resultatene av tiltak.

I disse dager åpner den fjerde utgaven av She Index opp for virksomheter som ønsker å bli målt på likestilling.

Initiativtaker og leder for nettverket She Community, Heidi Aven, forteller at målet deres er å gi kompetanse og verktøy til virksomheter som ønsker å bli bedre på mangfold.

– Vi prøver å løfte, inspirere og gi kompetanse til både kvinner og menn. Målet vårt er å bidra til mangfold på tvers av bransjer. Vi ønsker å øke andelen kvinnelige gründere, investorer og ledere, sier hun.

Et topplederansvar

UN Women har tidligere uttalt at bærekraftsmål nummer 5, som handler om likestilling, er det viktigste å oppnå for å kunne oppnå de andre bærekraftsmålene.

Christin E. Bøsterud forteller at selskapet hennes EY ikke er best i klassen på likestilling, men at de har et mål om 50 prosent kvinner på partner- og ledernivå.

– Vi jobber bevisst med å komme dit. Da må vi tørre å si at vi ønsker og bli bedre og bli målt på innsatsen vår. Det tror jeg har en stor effekt, sier hun.

Hun understreker at She Index aldri har hatt som mål å henge ut de som er dårlige, men feire de som er gode, lære av hverandre og dele erfaringer.

De som klarer å klatre på indeksen blir også oppfordret til å dele hva som fungerer for dem.

– Likestilling er ikke noe HR kan fikse alene. Det er feigt av toppledere å peke fingeren mot HR-direktøren og si at «dette må du fikse». Det fikses på toppleder- og styrenivå, sier hun.

She Index prinsipper:

  • Mål fremgangen. Det gir resultater.

  • Oppmuntre til åpenhet

  • Likestilling er et topplederansvar

  • Lær av hverandre

Større konkurransefortrinn

I årets likestillingsrapport fra World Economic Forum havnet Norge atter en gang på en god andreplass, kun slått av Island.

Det som kanskje er mer urovekkende er at vi havner på 11. plass på den økonomiske likestillingsindeksen.

– Vi har en del å lære av dem utenfor Norge som får dette til å fungere bedre enn oss, medgir Bøsterud.

Hun mener mange virksomheter går glipp av store økonomiske gevinster når de ikke tar likestilling på alvor.

– Det er litt rart at man skal påstå at halvparten av verdens befolkning ikke skal være egnet til visse roller. Ved å inkludere begge kjønnene får man flere kandidater i jakten på talentene. Det gir et mye større konkurransefortrinn.

Bøsterud slår et slag for at ledere må gi muligheter til utvikling til talenter uavhengig av kjønn, og legger til at hun «ikke fatter» at likestilling er så vanskelig å gå gjort noe med.

– Likestilling fører til økt kreativitet og innovasjon. Det er forferdelig viktig i dagens samfunn.

Foto Initiativtaker og leder for nettverket She Community, Heidi Aven, under frokostmøte «Omstilling krever likestilling».

Forskning viser også at man tar bedre investeringsbeslutninger hvis man har mangfoldige team.

– Det blir tatt bedre beslutninger dersom mer enn to kvinner er med i prosessen, sier hun.

Også tilbakemeldinger fra kunder og klienter er mer positive om man har en organisasjon som reflekterer befolkningen i mangfold.

– En del bruker også sin innkjøpsmakt for å kreve at leverandørene er mangfoldige. Dette har advokatbransjen, som jeg selv er en del av, blitt veldig utsatt for.

Politisk påvirkning

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, mener noen virksomheter tror det er litt skummelt å drive med likestillingsarbeid eller føler at de er «ferdige med det».

– Det er vi ikke. Vi har alle et ansvar og dette er noe vi må jobbe kontinuerlig med. Jeg har selv tre døtre som en dag skal inn i arbeidslivet. Jeg terper hele tiden på at de må være bevisste på likestilling, sier han og legger til at i dag er det dessverre slik at det er flere mannlige toppledere enn det burde være.

Virke jobber med likestilling på flere områder. Et av dem Kristensen mener har mest effekt er politisk påvirkning, spesielt familiepolitikk.

– Barnehagedekning har vært avgjørende for at vi så langt som vi har gjort. Tredelingen av foreldrepermisjonen og det å faktisk si nei til kontantstøtte er også viktig.

Et annet problem direktøren tok opp var toppledere som klaget på at det ikke er nok kvalifiserte kvinner der ute.

– Det verste jeg hører er når toppledere sier at de ikke finner kvalifiserte kvinner og velger derfor en mann. Da har de ikke gjort en riktig jobb i virksomheten.

Tidsklemma

Foto Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen. (Foto: Camilla Skjær Brugrand)

Trebarnsfaren har selv erfaringer med tidsklemma og sier at disse erfaringene er viktige å dele med unge, ambisiøse talenter.

– De mennene som sier at de ikke skal ha foreldrepermisjon og bare satse på karriere, er dårlige menn. De vil bli mye bedre ledere om de har vært hjemme en runde, sier han.

Han tror at arbeidstakere som får lov til å bruke tiden sin hjemme på riktig måte vil bli mye bedre arbeidstakere.

– Noen er redde for å gå glipp av ting som skjer på jobben, men sannheten er at det går ikke så fort på jobb at det er fare for å gå glipp av noe.

Han understreker at arbeidstakere blir tryggere, dyktigere, bedre medarbeidere og yter mer når de har en god jobb-fritid-balanse.

– Du får respekt på arbeidsplassen i dag hvis du sier at denne gangen er det min tur til å være hjemme med sykt barn.

Kvinnene kan også gjøre sitt for å bli aktuelle kandidater for lederstillingene.

– De må ta de mulighetene som presenterer seg selv i veien mot toppjobben og tenke litt som menn gjør: «jeg får gjøre det beste ut av det her, så får vi se hva som skjer». Ikke tenk på alt man burde kunne, råder han.

Årsaken til Norges suksess tror han ikke kun har å gjøre med oljeformuen vår, men det faktum at Norge er et land som bruker alle de menneskelige ressursene sine.

– Det er fordi vi har kvinner som jobber. Det er den avgjørende faktoren hvis vi fortsatt skal være suksessfulle.

Slik kan du oppnå reell likestilling:

  1. Likestilling må måles – her er She Index et godt verktøy.

  2. Kvinner må kvalifisere seg og ha tillit til egne kvalifikasjoner.

  3. Ha gode ansettelsesprosesser. Dette kan alle gjøre noe med. Det er enkelt. Ha med begge kjønn i sluttfasen av rekrutteringen.

  4. Snakke om likestilling på arbeidsplassen. Dette er spesielt viktig for ledere.

  5. Lag en kultur for likestilling hvor både kvinner og menn blir akseptert for det ansvaret de tar i hjemmet.

Kilde: Virke

Powered by Labrador CMS