Ledelse

Selvledelse er et tema i de interne opplæringsprogrammene i Accenture, forteller HR-sjef Anne Dordi Alvsåker.

Veileder de ansatte i selv­ledelse

– Det er nyttig å lære seg å skille mellom hva som haster og hva som er viktig, sier HR-sjef Anne Dordi Alvsåker i Accenture.

Publisert Sist oppdatert

Hjemmekontortilværelsen stiller høye krav til selvkontroll og evne til å organisere dagene sine selv.

Hos teknologiselskapet Accenture jobber så godt som alle ansatte hjemmefra om dagen, forteller HR-sjef Anne Dordi Alvsåker. Selv om koronaperioden har vært unntakstilstand også hos dem, var de bedre rustet enn mange andre.

– Vi var allerede blant verdens største Teamsbrukere, og våre ansatte hadde erfaring med å samarbeide virtuelt. Det gjorde overgangen lettere da vi måtte flytte alle hjem, forteller hun.

Tema: Selvkontroll

Trent i selvledelse

HR-sjefen bekrefter likevel at det for noen ansatte var krevende å holde konsentrasjonen på hjemmekontoret, ikke minst i perioden i vår da mange hadde barnehagebarn og skolebarn hjemme.

Ellers har det vært rapportert om lite problemer med å holde effektiviteten oppe på hjemmekontoret, forteller hun. HR-sjefen peker på flere grunner til at det kan ha gått såpass greit.

Som konsulentselskap mener hun de har mange ansatte som er vant til å jobbe selvstendig og er opptatt av å levere resultater og innfri frister.

– Våre ansatte har heldigvis god trening i å drive selvledelse, sier hun.

Tett lederoppfølging

Accenture har likevel lagt stor vekt på at lederne skal følge opp de ansatte tett under koronapandemien. Så de er i liten grad overlatt til sin egen egne til selvkontroll og organisering av hverdagen.

– De fleste teamene våre har klare planer, daglige oppdateringsmøter og tett kontakt gjennom uka, forteller hun.

Våre ansatte har heldigvis god trening i å drive selvledelse

De som har lederansvar i selskapet har møttes og utvekslet erfaringer om hvordan de best kan følge opp de ansatte i den spesielle situasjonen.

– Det er mer krevende for lederne å fange opp hvordan de ansatte egentlig har det nå. Det var lettere da man var på samme sted, forteller hun.

Nå har mange ledere faste avtaler for en-til-en-samtaler med de ansatte. Det er ikke alt som passer å snakke om på et felles teamsmøte.

Haster vs. viktig

Å gjøre medarbeiderne gode på selvledelse er noe de har jobbet med også tidligere i Accenture. Det er blant annet en del av et av de interne opplæringsprogrammene.

– Det er nyttig å lære seg å skille mellom hva som haster og hva som er viktig. Det er lett at det som haster går foran og på bekostning av det som egentlig er viktigst, sier hun.

Det er også fort gjort å bli forstyrret av alt fra e-poster til samtalen på felleschatten eller det som skjer i sosiale medier. HR-sjefen har følgende råd til de som sliter med å konsentrere seg på hjemmekontoret:

– Sett av tid i kalenderen til oppgaver det er viktig for deg å få gjort. Skru gjerne av e-postvarsler og lyden på telefonen når du skal ta fatt på det, så du kan jobbe konsentrert og uforstyrret.

Powered by Labrador CMS