Ledelse

– Det skumleste spørsmålet er hvor lang tid dette vil ta. Når vil folk samles og ha møter og arrangementer igjen? spør styreleder i Litteraturhuset Helge Jordheim.

– Styret måtte skifte gir totalt

Styreledervervet ble nesten fulltidsjobb for Helge Jordheim da koronakrisen stanset de fleste av Litteraturhusets aktiviteter, og avgjørende beslutninger måtte tas raskt.

Publisert Sist oppdatert

Helge Jordheim er til daglig professor i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo, men har de siste fem årene hatt vervet som styreleder for Litteraturhuset i Oslo.

Styrearbeid under koronakrisen

Dagens Perspektiv ser nærmere på hva som er styrets rolle når virksomhetene rammes av koronakrisen.

Alt ble stengt over natta

Det gikk fra å være et verv som innebar å delta på styremøter noen ganger i året og drøfte overordnede strategier, til nesten å bli fulltidsbeskjeftigelse i de mest hektiske dagene under koronakrisen.

– Vi måtte plutselig skifte gir totalt fra en normalsituasjon til krisesituasjon, forteller han.

Alvoret i situasjonen gikk opp for han 12. mars, da han var på Litteraturhuset for å ha et planleggingsmøte med daglig leder Susanne Kaluza.

Det var en besynderlig dag

– Det hadde begynt å komme noen avlysninger av arrangementer hos oss, så vi hadde behov for å planlegge litt fremover i det vi oppfattet som en litt usikker situasjon. Men i løpet av den dagen vi satt der tikket det inn stadig nye nyhetsmeldinger, og før vi forlot lokalet den kvelden føltes det som om hele Norge var stengt ned, beskriver han.

– Det var en besynderlig dag. Vi skjønte der og da at her forsvinner publikum og de fleste aktivitetene våre over natta.

Kontakt flere ganger daglig

Den dagen ble alle arrangementer med mer enn 50 deltakere forbudt i Oslo, og regjeringen oppfordret folk til ikke å samles fysisk. Store deler av Litteraturhusets virksomhet, å være arena for møter og arrangementer, var dermed ikke lenger lov å drive med.

Om lag en tredjedel av Litteraturhusets inntekter var med ett borte. De måtte sette krisestab.

– I denne første fasen var styret veldig tett på. Jeg var i kontakt med daglig leder flere ganger om dagen, og flere av styremedlemmene var aktivt involvert i håndteringen, forteller han.

Vi kunne ikke lenger finansiere vårt vanlige aktivitetsnivå

– Vi kunne ikke lenger finansiere vårt vanlige aktivitetsnivå og måtte finne ut hvor mye vi skulle stenge ned og hvor mange som måtte permitteres. Samtidig måtte vi orientere oss i støtteordninger og finne nye inntektsmuligheter.

Litteraturhuset var raskt ute med å tilby digitale arrangementer, med forfatterintervjuer og bokopplesninger for barn på nett. Utfordringen var å finne en balanse mellom de inntektene de klarte å skrape sammen og den aktiviteten de kunne tilby.

Tar litt av støyten

Som styreleder mener Jordheim han og styret har hatt to viktige funksjoner.

– For det første å være diskusjonspartnere for administrasjonen, så det blir flere til å drøfte løsninger, nevner han, og legger til:

– Vi kan også gi ledelsen litt bredere skuldre når det blir mye å bære i en sånn situasjon. Vi kan ta litt av støyten, når det må tas vanskelige beslutninger om kostnadskutt og permitteringer.

Vi kan gi ledelsen litt bredere skuldre når det blir mye å bære i en sånn situasjon

– Hva har vært det tøffeste for deg som styreleder under koronakrisen?

– Det har vært å måtte permittere folk, helt klart. Det har vært helt nødvendig for Litteraturhusets overlevelse, men man ser de vanskelighetene det skaper i folks hverdagsliv, så det føles samtidig veldig dramatisk, sier han.

«Venteaktig normalitet»

Etter den mest hektiske krisefasen, opplever styrelederen at de nå er over i en ny fase.

– Nå har vi funnet en slags «venteaktig normalitet», vi har en drift som er nedskalert og annerledes enn før. Vi har hentet tilbake mange av staben i deltidsstillinger og produserer noe digitalt innhold. Det gir noe aktivitet og synlighet gjennom krisen.

Men fortsatt er det stor usikkerhet knyttet til hvor lenge unntakstilstanden vil vare.

– Det skumleste spørsmålet er hvor lang tid dette vil ta. Når vil folk samles og ha møter og arrangementer igjen? Det er jo det hele Litteraturhuset bygger på, sier han.

Frykter det er lenge til grønt lys

Dagens drift er bærekraftig inntil videre, men ikke nødvendigvis på lengre sikt. Frykten hans er at det kan ta lang tid før det gis grønt lys for å samle mange mennesker igjen.

– Målet for styret er at det skal finnes et Litteraturhus også etter koronakrisen, sier han.

Den viktigste lærdommen er nok hvor viktig det er å gjøre en grundig jobb med rekruttering

Jordheim synes han har lært mye om å være styreleder de siste ukene.

– Den viktigste lærdommen er nok hvor viktig det er å gjøre en grundig jobb med rekruttering. Nå betaler det seg enormt å ha en daglig leder som står støtt når det blåser, og å ha den rette kompetansen i styret. Du må ta på alvor at du trenger folk som kan stå i en krise, sier han.

Powered by Labrador CMS