Ledelse

Konserntilitsvalgt for NITO Telenor, Harald Stavn, er – fra hjemmekontoret – positiv til Telenors omlegging til en mer fleksibel arbeidshverdag. – Dette blir spennende.

– En like stor forandring som da Telenor sluttet med cellekontorer

Konserntillitsvalgt Harald Stavn mener at innføringen av den fleksible kontorhverdagen er en nesten like stor overgang som da Telenor gikk fra cellekontorer til åpne kontorlandskap i 2001.

Publisert Sist oppdatert

Harald Stavn, som er konserntillitsvalgt for NITO Telenor, og de øvrige tillitsvalgte var positive da Telenor i fjor besluttet å innføre en mer fleksibel arbeidsdag der de ansatte i større grad kan velge om de vil jobbe hjemme eller fra kontoret.

Etter over ett år med pandemi og hjemmekontor er Stavn fremdeles positiv, ikke minst fordi han mener at det kan gi folk en bedre balanse mellom arbeid og fritid.

Han tror imidlertid at fleksibiliteten vil medføre store forandringer i måten de jobber på, og sammenligner det med forrige store kontorforandringen – tilbake i 2001.

– Ny måte å forholde seg til arbeidslivet på

– Da fikk vi det nye konseptet der vi skulle ha clean desk og kontorlandskap uten faste plasser istedenfor egne cellekontor.

– Det var en helt ny måte å forholde seg til arbeidslivet på. Slik blir det denne gangen også.

– Fleksibiliteten vil blant annet kreve at folk må være mye mer strukturerte og bevisste på hvilke oppgaver de skal prioritere når de er på hjemmekontor og hva de skal gjøre når de er fysisk til stede på kontoret.

– Det blir et stort ansvar og en utfordring både for den enkelte ansatte og for lederne, sier Stavn, som omtaler det som nå skjer som både en omstart og en omstilling til noe helt nytt. Jeg tror det blir veldig spennende.

Positiv til ombyggingen

Utfordringen blir å faktisk være til stede og bidra til fellesskapet sammen med teamet, avdelingen og folk fra andre avdelinger når man er fysisk på kontoret, tror Stavn. At du møter dem du har behov for å møte, i tråd med Telenors kjerneverdi «create together»; å skape noe sammen.

– Hva mener de tillitsvalgte om ombyggingen av kontorlokalene på Fornebu – med flere møterom og sosiale soner?

– Jeg er i utgangspunktet positiv, så får vi se hvordan det fungerer når vi får tatt det i bruk. Skal vi få til at folk samarbeider mer når de er på kontoret, bør vi ha lokaliteter som inviterer til det.

Han mener at Telenor etter hvert bør få til lignende løsninger også på andre kontorer utenfor Fornebu.

Retningslinjer for fleksibilitet

I samarbeid med ledelsen har de tillitsvalgte laget noen retningslinjer for den nye fleksible arbeidsdagen.

  • Hovedpunktene i retningslinjene finner du nederst i artikkelen.

– Det kan høres litt rart og selvmotsigende ut å ha retningslinjer for fleksibilitet, men vi har hatt en god diskusjon og blitt enige om flere viktige punkter.

– Fra vår side var det eksempelvis viktig at alle ansatte har rett på en fysisk arbeidsplass i sin avdeling på kontoret. Dette kom opp i forbindelse med en del medieoppslag der det så ut som om del virksomheter vurderte å kutte ned på arealet som de leier fordi de tror at alle ikke kom til å være på jobb hver dag.

Alle kan være på kontoret samtidig

Telenors salg av sitt eget bygg på Fornebu aktualiserte problemstillingen.

– Telenor skal leie tilbake arealer vi før eide, og vi har vært opptatt av at selskapet ikke leide tilbake en så liten andel at folk risikerer å få beskjed om at «i dag er det ikke plass til deg, så i dag må du jobbe på hjemmekontor». Ledelsen var enig, og i henhold til retningslinjene skal alle de ansatte, om de vil, kunne være fysisk til stede på jobb samtidig.

– Det er en trygghet at ledelsen og fagforeningene har et godt samarbeid om dette.

Følger med på mangfoldet

Stavn er opptatt av å følge med på om den nye ordningen vil føre til «deling» mellom ulike type medarbeidere. Der én type mennesker og ansatte er mye kontoret, andre ikke.

Da kan noe av mangfoldet bli borte.

De tillitsvalgte har for øvrig, som selskapet, erfart at det er de unge, de som bor alene og de nyansatte som har hatt de største utfordringene under pandemien.

Stavn sier at det under pandemien både har vært ekstra viktig at ledere både har fulgt opp de ansatte og at de har praktisert tillitsbasert ledelse.

Selv om ikke alle ledere har gjort en like god jobb, så har mange vært flinke, mener han.

– Noen ansatte forteller at de aldri har snakket så mye med lederen sin som nå.

Retningslinjer for den nye, fleksible måten å jobbe på i Telenor i Norge

En oppsummering av noen av hovedpunktene fagforeningene og Telenor er enige om:

  • Arbeidssted. Hovedarbeidsstedet er det kontoret som oppgitt i den ansattes arbeidskontrakt. Den ansatte har alltid en rett til å jobbe på dette kontoret. Telenor legger per i dag ikke begrensninger for hvor de ansatte jobber fra, så lenge stedet de jobber på er i Norge (landet de er ansatt i) og er egnet for oppgavene de skal utføre. Ansatte, ledere, teamet og avdelingen bestemmer gjennom dialog hvordan fleksibilitet gjennomføres i praksis.

  • Arbeidstid. Den avtalte arbeidstiden gjelder, uavhengig av hvor arbeidet gjennomføres. Også ansatte med særlig uavhengige stillinger må ha god regulering av arbeidstiden.

  • Arbeidsmiljø og helse, miljø og sikkerhet. Arbeidsgiver har fortsatt det overordnede ansvaret for å sikre at arbeidsforholdet er i tråd med Arbeidsmiljøloven. Den ansatte har imidlertid også et selvstendig ansvar.

  • Utstyr. Telenor gjør nødvendig utstyr tilgjengelig for arbeid hjemmefra. Nødvendig utstyr er vurdert som en bærbar datamaskin og hodetelefoner, tastatur, og mus. Samt skjerm/kamera ved behov.

  • Datasikkerhet og intern policy. Uavhengig av hvor medarbeiderne velger å jobbe, gjelder selskapets krav til datasikkerhet og konfidensialitet.

Kilde: Telenor
Powered by Labrador CMS