Ledelse

I amerikansk og britisk arbeidsliv er det mange eksempler på ansatte som har følt seg dypt sviktet av HR.

Er HR din venn eller fiende?

En amerikansk studie viser at 70 prosent av teknologi-ansatte ikke stoler på HR-avdelingene. Noen tar det så langt at de saksøker arbeidsgiver.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. I Norge er tilliten til arbeidsgiver og myndigheter høye. Dette er derimot ikke alltid tilfelle i alle land. De fleste av oss tenker at HR er der for å hjelpe oss dersom vi sliter på jobb. Men når alt kommer til alt, jobber HR-folkene først og fremst for ledelsen.

Ansatte går ut fra at målet til HR-avdelingen er for å hjelpe oss. De betaler ut lønnen vår i tide og tar tak i trakasserende atferd på arbeidsplassen. HR skal være en støttespiller dersom vi opplever konflikt på arbeidsplassen.

Ofte er det kun HR-folkene vi kan søke hjelp hos dersom noe går galt. En tur til HR er ofte tryggere enn å skulle ta opp et problem med sjefen direkte eller klage til medarbeidere.

BBC Worklife omtaler derimot en studie som viser at HR har et dårlig rykte. En studie viser at 70 prosent av ansatte i teknologibransjen ikke stoler på HR-avdelingene sine.

I amerikansk og britisk arbeidsliv er det mange eksempler på ansatte som har følt seg dypt sviktet av HR. Noen har utrykt sin misnøye på sosiale medier og i blogginnlegg. Andre har gått så langt at de har saksøkt arbeidsgivere.

Antallet arbeidsgivere som ble saksøkt av ansatte var rekordhøyt i USA i 2020.

Bransjen er uenig

En 2021-rapport fra Sage avslørte at ledere og HR-bransjen selv ikke mener HR har så mye makt som ansatte tror de har.

59 prosent av toppsjefer sa at HR ikke spilte en ledende rolle i organisasjonen, og 54 prosent av HR-ledere var enig i at de ikke tok en ledende rolle i utformingen av arbeidskulturen.

Dette betyr at dersom det oppstår sosiale problemer på en arbeidsplass, for eksempel inkluderings- og mangfoldsutfordringer, har ikke HR nok makt til å kunne gripe fatt i problematikken.

Powered by Labrador CMS