Ledelse

Politidirektoratet ønsker å gjøre innsatslederfunksjonen mer enhetlig over hele landet.

Økt innsats for bedre innsatsledelse

I Politidirektoratet jobber man nå for å skape en mer lik og enhetlig innsatslederrolle i politiet over hele landet.

Publisert Sist oppdatert
Foto Oppdrag i direktoratet. Innsatsleder Dag André Sylju skal framover jobber i Politidirektoratet for å utvikle en nasjonal «standard» for innsatslederrollen.

Innsatsleder Dag André Sylju i Øst politidistrikt, var en av flere som jobbet som innsatsleder etter skredet på Gjerdrum nyttårshelgen. Men der hadde han egentlig kun en nødvendig gjesteopptreden.

Sylju er for tiden i en såkalt hospitantstilling i Politidirektoratet, der han skal bidra til å videreutvikle innsatslederfunksjonen på nasjonalt nivå.

Det er i dag store forskjeller på hvordan denne lederrollen fungerer ved de ulike politidistriktene. Sylju skal delta i et arbeid der hensikten er å utvikle en mer enhetlig innsatslederrolle som kan gjøres gjeldende i hele landet.

Politidirektoratet vil se på muligheten til å utvikle innsatslederfunsjonen mer likt og enhetlig

Ulik innretning for viktig rolle

De fleste steder er det fast ansatte innsatsledere, som ved i Øst politidistrikt der Sylju jobber til daglig. Andre steder kan det være mer tilfeldig hvem som får og innehar en slik rolle i det daglige og fra oppdrag til oppdrag. Det kan være eldstemann på patruljen på det aktuelle tjenestestedet den dagen, eller det kan være at en eldre tjenestemenn blir pekt ut til denne rollen.

− Politidirektoratet vil se på muligheten til å utvikle innsatslederfunsjonen mer likt og enhetlig. Formalkrav og krav til kompetanse er noe som vil bli vurdert, forteller Sylju.

Ledelse og politireform

Hvilke krav som til slutt vil bli stilt for innsatslederfunksjonen, er noe av det Sylju skal jobbe med. Det kan for eksempel bli krav om kurs og etterutdanning ved Politihøgskolen, og/eller egne kurs i det enkelte politidistriktet.

Men slike grep vil kreve nye prioriteringer. For eksempel er kursene ved Politihøgskolen i dag svært ettertraktet, og langt fra alle som søker seg til dem får plass (se egen sak).

Årsaken til at direktoratet nå ser på muligheten for en mer formalisert og enhetlig innsatslederfunksjon i hele landet henger delvis sammen med politireformen, der ledelse og enhetlig organisering står sentralt.

I tillegg har flere politidistrikt, ifølge Sylju, etterlyst en bedre forankring og en mer enhetlig kompetanse når det kommer til taktisk ledelse, altså innsatsledelse «i felt».

− Noen steder har innsatslederen andre roller og oppgaver i tillegg. Det er litt forskjellig, avhengig av hvor i landet man er, av størrelse på politidistriktet, topografi og avstander og slike ting. Helt likt over hele landet, kan det nok ikke bli, men målet er at det skal bli mer enhetlig enn i dag, sier Dag André Sylju.

Powered by Labrador CMS