Ledelse

Hvorfor vegrer vi oss for å skifte mening? Hva kjennetegner dem som er flinke til å revurdere og tenke nytt? Wharton-professor Adam Grant skriver om det i sin nye bok.

Tror du at du har alle svarene? Tenk om igjen.

Ofte stiller vi ikke spørsmål ved måten vi tenker på før det er for sent, skriver organisasjons­psykolog Adam Grant i sin nye bok.

Publisert Sist oppdatert
Noen brannmenn flykter fra en skogbrann som har løpt løpsk.

Én av dem, lederen i gruppa, stanser, finner frem fyrstikker og setter fyr på gresset. Siden forteller en brannmann at de trodde det hadde tørnet for sjefen. Istedenfor å forsøke å slukke en brann, som de var drillet i, lagde han en ny.

Brannlederen hadde ikke kunnskap om metoden, som i ettertid er blitt kalt «escape fire», men den nye ilden skapte ei lomme. Han la seg ned, med vannet fra vannflaska fuktet han et håndkle som han la over munnen. Brannlederen overlevde. De fleste av de andre brannmennene døde mens de flyktet fra skogbrannen.

Wharton-professor Adam Grant åpner boka «Think again. The power of knowing what you don´t know» med historien fra Mann Gulch-brannulykken fra 1949. Brannlederen klarte seg på grunn av sin mentale styrke, skriver Grant. Han tenkte seg om. Revurderte planen. Hva var det lurt å gjøre?

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS