Ledelse

5 ting hodejegere ser etter når de jakter på ledere

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Arbeidsmarkedet koker i mange land, og i Danmark viser en undersøkelse danske Lederne har gjort blant medlemmene sine at et flertall – 58 prosent – er blitt kontaktet av en hodejeger det siste året. 38 prosent er blitt kontaktet flere ganger.

Det skriver Lederne på sin side lederstof.dk.

Men hva ser hodejegerne etter når de leter etter ledere? Lederne har spurt tre erfarne, danske hodejegere.

De sier at det vanlige er at de i samarbeid med kunden finner fram til en profil de skal lete etter, og at de da ser på blant annet karriere- og utdanningsnivå, personlighet, kompetanseområder og resultater.

Men hodejegerne har også noen generelle ting i kikkerten, forteller de:

  • Hvor stabil er du? Når de jakter på ledere, ser de på hvor lenge kandidatene har vært på den enkelte arbeidsplass. Hodejegerne anslår at en ny jobb hvert 3-5 år er optimalt. Det er ikke nødvendigvis positivt å ha vært på samme sted i over 20 år, og hvis du i motsatt fall har jobbet et sted i veldig kort tid, har du ikke hatt tid til å skape resultater. Hvis du har hatt mange korte arbeidsforhold må du kunne forklare hvorfor.

  • Har du steget i gradene? I et og samme selskap eller på andre måter? Jo mer «annerledes» karriereveien din måtte være, jo større sjanse er det for at du blir spurt om hvorfor.

  • Har du relevant utdannelse? Virksomhetene ønsker ofte relevant utdanning og erfaring. Hvis du er selvlært eller kommer fra en annen utdanningsretning enn det vanlige, må du i større grad forklare hvordan veien har vært og hvilke resultater du har skapt.

  • Hvilke verdier har du? En toppsjef som kun tenker bunnlinjen er historie, konstaterer lederstof.dk. Du må selvfølgelig levere resultater som leder, men du må også kunne holde på medarbeidere og være i stand til å få folk til å vokse og trives på jobb. Og de personlige verdiene dine må være på stel. Ifølge de danske hodejegerne står autensitet og «ordentlighet» stadig høyere i kurs.

  • Hvor er du sterk og hvor er du svak? Hvis du blir headhuntet på ledernivå, må du kunne forklare hvordan du kompenserer for de sidene hvor du selv ikke er sterk, mener hodejegerne Lederne har snakket med. Hvis du prøver å fremstå som en som ikke har noen svake sider, virker det lite troverdig. Ingen forventer at du kan alt.

Powered by Labrador CMS