Ledelse
Mennesker som scorer høyt på personlighetstrekkene narsissisme, machiavellisme (manipulerende og utnyttende atferd) og psykopati har større sannsynlighet for å lyve.
Dreamstime.
Løgn og lumskheter i jobbintervjuet
Kandidater fargelegger sannheten i selvlysende farger rett over hodene på de profesjonelle intervjuerne. Det kan bli kostbart. Men det finnes heldigvis teknikker, forteller ekspert på feltet, Nicolas Roulin.
Jobbintervjuet. Det skal rekrutteres, og på andre siden av bordet sitter kandidaten. Kvalifisert, dyktig, motivert. Likandes også. En god match! Kandidaten blir ansatt, men kort tid etter oppstart viser det seg at kandidaten ikke er den hen utga seg for å være. Denne personen er ukvalifisert, uerfaren, lat og umotivert. Her har kandidaten åpenbart løyet på intervjuet.
I andre tilfeller er kanskje søkeren bare litt mindre fantastisk enn hen påsto under intervjuet. Er dette løgn eller bare å pynte litt på sannheten?
Forskningen skiller mellom disse to. På den ene siden, løgn. På den andre siden, styring av inntrykk. På Testdagen 2017, i regi av Norsk Psykologforening, fortalte Nicolas Roulin om hva denne inntrykksjusteringen innebærer, og hvordan man skal forholde seg til det. Roulin er førsteamanuensis i human resources management på handelshøyskolen Asper ved det kanadiske Universitetet i Manitoba.
Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd
99,- 715,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd
2700,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd
1,- 199,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd
2290,-
KJØP