Ledelse
Det er problematisk at det prates om mangfold på så forskjellige måter, uten at vi har gode begreper for hvordan vi snakker om det, mener en gruppe masterstudenter ved UiO, som på oppdrag fra rekrutteringsselskapet Visindi har utarbeidet en rapport om mangfold i styrer. Oskar Råkil og Emilie Høybråten Hansen (t.h) er to av studentene bak rapporten. I midten: Mona Wille, partner i Visindi.
Anita Myklemyr
Nytteverdien av mangfold er ulik fra styre til styre
Styremedlemmer og mangfold-eksperter ser ulikt på verdien av mangfold i styrer, viser rapport. Det er også forskjell på mangfoldets nytteverdi fra styre til styre.
Næringsminister Jan Christian Vestre har sendt et lovforslag til Stortinget som stiller krav om at alle store og mellomstore foretak må ha minst 40 prosent kvinner i styret. Det legges det opp til at de nye reglene skal innfases fra 2024, og at de i første omgang kommer til å gjelde for rundt 8000 selskaper.
Vestre har uttalt at forslaget medfører at det neste år vil være behov for å rekruttere inn cirka 6500 styrerepresentanter til styrene til mellomstore og store selskaper. De fleste av dem vil være kvinner. Bakteppet for lovforslaget er at kvinner innehar kun to av ti styreverv, ifølge tall fra SSB.
Fra før er det lovpålagt kjønnskvotering til styrene i allmennaksjeselskapene (ASA) og i de fleste offentlig eide selskaper. I Norsk anbefaling til eierstyring og selskapsledelse (NUES) fra 2021 heter det at styrer bør settes sammen blant annet med tanke på selskapets behov for kompetanse, kapasitet og mangfold.
Men hvilken verdi og nytte har økt mangfold i styrerommene for styrene selv? Og hvordan ser styrene på begrepet mangfold?
Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd
99,- 715,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd
2700,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd
1,- 199,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd
2290,-
KJØP