Ledelse

– Overraskende valg av Syversen

Det er svært overraskende at lederen i et så lite parti som Kristelig Folkeparti ikke også blir parlamentarisk leder, mener partihistoriker Kåre Olav Solhjell.

Publisert Sist oppdatert

Dagens parlamentariske nestleder, Hans Olav Syversen, blir ny parlamentarisk leder i Kristelig Folkeparti etter Dagfinn Høybråten. Det ble klart etter et møte i stortingsgruppen onsdag kveld. Line Henriette Hjemdal blir ny nestleder. Skiftet blir foretatt ved slutten av Stortingets vårsesjon.

Syversen ny parlamentarisk leder i KrF

– Dette valget er meget overraskende, sier partihistoriker Kåre Olav Solhjell til NTB.

– Min oppfatning er at det lenge har vært en enighet om at KrF, som et lite parti, skulle samle de to vervene hos en person, slik at partiet utad snakker med en stemme. Da Dagfinn Høybråten avklarte at han ikke ville fortsette som parlamentarisk leder, ventet jeg at Hareide skulle ta også det vervet, sier Solhjell.

KrF holder landsmøte fra fredag til søndag i Trondheim. Dagfinn Høybråten samt andre nestleder Inger Lise Hansen går da av, og Knut Arild Hareide er innstilt som ny leder.

Spør om maktkamp

Det er imidlertid ikke uvanlig at partiet har delt de to ledervervene. Bare unntaksvis – før Dagfinn Høybråtens inntreden på toppen av partiet i 2004 – har vervene vært samlet hos en person. Valgerd Svarstad Haugland var partileder i ni år fra 1995 til 2004. I samme periode var både Kjell Magne Bondevik, Einar Steensnæs og Jon Lilletun parlamentariske ledere.

Under sin tid som partileder delte Bondevik selv ledervervene med både Kåre Gjønnes og Harald Synnes.

Syversen har selv vært trukket fram en rekke ganger som favoritt til både leder- og nestledervervet. At han selv måtte dementere sitt kandidatur for å få slutt på spekulasjonene, tyder på at han neppe er ute etter Hareides posisjon, mener Solhjell.

– Det er nærliggende å spørre seg om valget av Syversen er utslag av maktkamp og splittelse, men jeg har ingen holdepunkter for å si det. Da tror jeg heller det er et resultat av strategisk tenkning knyttet til gjenreisingen av partiet, sier Solhjell.

Fornyelse

Under landsmøtet til helga skal partiet etter alt å dømme vedta en ny og mer radikal vei for KrF og lufte grundig ut i toppen. Den nye ledertrioen kommer til å bestå av Hareide på toppen, med Dagrun Eriksen og Bjørg Tysdal Moe. Hareide selv uttaler at han ikke har tro på noen rask retur til tidligere høyder, hva gjelder oppslutning, men påpeker at det er et betydelig potensial i den store gruppen frafalne KrF-velgere.

Selv om deler av strategiutvalgets forslag er svært omstridte i partiet, har det vært lite kritikk av at valgkomiteen innstiller Hareide som leder.

– Jeg ser fram til å samarbeide med Hans Olav. Det er viktig for partiet at han får en synlig og tydelig profil og kan representere KrF i en av de viktigste politiske posisjonene. Han er en person som forbindes med kapasitet og klokskap, sier Hareide til Vårt Land.

Han fortsetter som leder av transportkomiteen på Stortinget.

– Godt valg

Ifølge avisen har det i sentrale KrF-kretser en tid vært grunnet over hvordan partiet kan bygge opp bredden av profiler i forbindelse med at Hareide inntar partitoppen. Solhjell tviler på at stortingsgruppa bygger opp en ny lederkandidat allerede før den nye partilederen er valgt formelt. Men han peker på at Syversen er et meget solid, politisk kort.

– Når det først skulle være delte lederverv, er Syversen et godt valg. Han er markert både internt i partiet og i Stortinget, fronter partiet på en tydelig måte og kommuniserer rolig og godt med mediene, sier Solhjell. (©NTB)

Les også Magne Lerøs kommentarHareides uventede ledergrep

Powered by Labrador CMS