Ledelse
Eric Carlström, professor ved Göteborgs universitet, mener vi må lære oss å skille mellom ulike nivåer av samarbeid, og bruker en kriseøvelse etter en «togulykke» på Øresundsbroen som et eksempel på hvor lite effektivt det er når samhandling slår feil.
Dreamstime/Eric Carlström (Fotomontasje)
– Samarbeid idealiseres til det absurde
– Det ropes hele tiden på mer samarbeid, også når samarbeid IKKE er mest effektivt, sier Eric Carlström, professor ved Göteborgs universitet. Han mener vi må lære oss å skille mellom ulike nivåer av samarbeid.
Øresundsbroen, natten mellom den 12. og 13. september i 2012. Det er mørkt, det blåser og det er ganske kaldt. Rundt åtte - ni grader, anslår Eric Carlström. Ute på den 7.845 meter lange broen, som mange vil kjenne fra krimserien «Broen», står forsker Carlström og hans kollega Johan Berlin. De er der for å følge en storskala kriseøvelse på nært hold. Hele 500 mennesker fra 17 organisasjoner deltar, og hensikten er å øve på samarbeid, nøyaktig og rask respons samt proaktiv bruk av tilgjengelige ressurser.
Broen har to nivåer: På nivå én går det til vanlig togtrafikk i to spor, på nivå to er det en firefelts motorvei. Denne natten er broen stengt for normal trafikk. Det er øvelse, og scenen som utspiller seg er denne:
Et godstog har sporet av mellom Lernacken og Högbrodelen på svensk side av broen. Et passasjertog som var på vei til København i motgående spor har kjørt inn i en av vognene fra godstoget, og det anslås at man har med fire døde, 15 alvorlig skadde og 25 lettere skadde å gjøre. Pluss 30 til 50 mennesker som er i sjokk. I forbindelse med ulykken har også en kontaktledning falt ned på toget, og det har tatt fyr i noe olje som er lekket ut fra et ødelagt hjulsett.
Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd
99,- 715,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd
2700,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd
1,- 199,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd
2290,-
KJØP