Ledelse

Kontreadmiral Louise K. Dedichen jobber hardt for å øke kvinneandelen blant ledere i Forsvaret. Nå bevilger hun 750.000 årlig til dette arbeidet, i tillegg til å gjennomføre en rekke nye tiltak.

– Vi må få til mer

En rekke tiltak er satt i verk for økt mangfold i Forsvaret, men færre kvinner kommer inn på lederutdanning. Nå satses det økonomisk, strukturelt og kulturmessig på et kvinneløft, ifølge lederen av Forsvarets høgskole..

Publisert Sist oppdatert

Døren har blitt trangere for kvinner som ønsker å bli ledere i Forsvaret.

Dette skjer, til tross for at det satses på likestilling. Undersøkelser foretatt av Forsvaret viser at innføringen av allmenn verneplikt har ført til bedre balanse mellom kjønnene blant dem som tjenestegjør. Hver fjerde soldat er i dag en kvinne. Og kvinnene trives i Forsvaret. Faktisk beretter kvinnene om en høyere trivselsgrad enn menn. Samtidig søker stadig flere kvinner seg til en utdanning i Forsvaret: 26 prosent av søkerne til de tre krigsskolene som er en del av Forsvarets høgskole er kvinner.

Men her stopper utviklingen mot et nødvendig mangfold foreløpig. Forsvaret har uttalt behov om både flere kvinnelige studenter og flere kvinnelige ledere. Av de 26 prosentene som søkte seg til krigsskolene var det få som kom inn. Da Forsvarets personell- og vernepliktsenter var ferdig med utvelgelsen av studentene var det bare 14 prosent kvinner som ble akseptert.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS