Leder
Magne Lerø: Ap som døråpner for konkurransetenkning innen helse
Ap er forståelig nok imot fritt behandlingsvalg, men innen rusbehandlingen hadde det være langt bedre enn dagens hodeløse anbudsregime og nedbygging av rus- og psykiatriomsorgen.
Høyre varsler at de vil gjeninnføre fritt behandlingsvalg dersom de danner regjering neste høst. De bruker utviklingen innen rusfeltet som argument. Det er blitt 290 færre plasser innen rusomsorgen som følge av de rødgrønnes har avviklet fritt behandlingsvalg, hevder Høyre.
Høyre vet neppe hva de setter i gang om de åpner for at flere private får tilby tjenester som det offentlige skal betale for. Mangel på arbeidskraft tilsier at det ikke kan åpnes for fri flyt av kompetent arbeidskraft mellom offentlige sykehus og private aktører. Men innen rus og psykiatri er det et poeng å ha flere tilbud med ulik behandlingsfilosofi.
Det er vanligvis kun én måte å skifte ei hofte eller fjerne blindtarmen på. Men det finnes ikke en A4-løsing når det gjelder rus og psykiatri. Her kan det vise seg å være en metode eller behandlingsfilosofi som fungerer for en som har prøvd flere opplegg uten å lykkes. Mangfold er avgjørende for å dekke ulike behov.
Nå ruller Helse Sør-Øst ut et anbudsregime der alle aktørene innen rusfeltet må konkurrere om å få fortsette driften. For noen måneder siden ble det klart at kvinnekollektivet Arken, Behandlingstunet Fetsund, Incognito Klinikk, Manifestsenteret, Samtun og Veslelien og Renåvangen i Rendalen kommune ikke får ny avtale. Fossumkollektivet mister avtalen på tre steder, mens Tyrilistiftelsen mister sine avdelinger i Arendal, Skien, Lillehammer og Folldal.
Verre enn i villeste fantasi
Rusfeltets hovedorganisasjon omtaler på sine nettsider resultatet av anbudet som «mer dramatisk enn vi i vår villeste fantasi hadde sett for oss».
I anbudskonkurransen ble pris vektet 60 prosent og kvalitet 40 prosent. Institusjonene som må starte avviklingen er ganske enkelt utkonkurrert, sa administrerende direktør i Helse Sør-Øst Terje Rootwelt da beslutningen ble kjent. Han viser til at reduksjonen i antall døgnplasser kompenseres med bedre oppfølging i lokalmiljøet, gjennom fastlegen og DPS-sentre.
For noen uker siden meldte Helse Sør-Øst at de må avlyse deler av konkurransen etter at det er blitt påpekt brudd på anskaffelsesregelverket.
Rootwelt sier til NTB at han håper de nye anskaffelsene kan kunngjøres i løpet av våren, og at Helse Sør-Øst kan inngå nye avtaler i løpet av høsten 2025. Målet er at disse skal tre i kraft fra nyttår 2026.
Nå vil aktørene som allerede har avtaler få mulighet til å forlenge disse i seks måneder fra årsskiftet. Direktør Rootwelt sier dette er viktig for å gi forutsigbarhet og ro for pasienter, pårørende og ansatte.
Hvilken verden er det han lever i? Dette er uansvarlighet satt i system. Først får flere institusjoner beskjed om at de ikke får fortsette. Ansatte må finne seg nye jobber. Så håper Helse Sør- Øst på at de får startet opp konkurransen igjen om noen måneder. Til høsten skal institusjonene få beskjed om de får fortsette eller må legge ned med få måneder varsel.
Svekket behandlingstilbud
Dette er å skalte og valgte med institusjoner og deres ansatte. Det er skapt en usikkerhet som vil føre til at behandlingstilbudet svekkes. Det blir særdeles krevende å lede institusjoner i en slik kaotisk situasjon.
Når 14 steder der det i dag drives rusbehandling skal avvikles, nytter det ikke å snakke om at rusomsorgen skal styrkes
Helseminister Jan Christian Vestre kan ikke si annet enn at han har ansvaret for rusomsorgen, men han kan ikke gjøre noe med at antallet behandlingsplasser bygges ned. Det er de regionale helseforetakene som har ansvaret for det. Helse Sør-Øst vil redusere med 103 plasser.
Vestre kan toe sine hender. Slik vil Ap og Høyre at landets sykehus skal styres. Det er forståelig at Høyre mener det. De regionale helseforetakene er velegnet for å plassere ut oppdrag til kommersielle eller ideelle organisasjoner.
Helseforetaksmodellen er et ektefødt barn av New Public Management tenkningen som særlig Ap og Høyre lot seg beruse av på 90-tallet.
Når 14 steder der det i dag drives rusbehandling skal avvikles, nytter det ikke å snakke om at rusomsorgen skal styrkes. Den vil bli svekket når så mye kompetanse og mangfold hives på båten.
Disse institusjonene skulle ikke vært utsatt for konkurranse. De skulle vært evaluert. Dersom det viser seg at noen koster for mye i forhold til den behandling de gir og resultatene de oppnår, skulle de blitt bedt om å få ned kostnadene og slik unngå å bli lagt ned.
Regjeringen har løst fastlegekrisen. Honnør for det. Den kommer også til å få ned ventetiden for behandling. Rusomsorgen ligger det an til at regjeringen vil mislykkes med. Det er uklart hvordan det går på det psykiatriske området.