Leder
Magne Lerø: Ingen kursendring med Stoltenberg på laget
Jens Stoltenberg er ikke påsatt som mirakelmannen som skal nyorientere Aps politikk i løpet av et halvt år. Jonas Gahr Støre varsler mer av det samme, ikke noe sporskifte.
Jonas Gahr Støre har stått skulder ved skulder med Trygve Slagsvold Vedum og forsvart regjeringens politikk i tre år. Han har flere ganger blitt bedt om å foreta en kursendring i håp om å vinne tilbake tapte velgere. Det har han i liten grad gjort.
Ap og Sp har imidlertid sørget for å gi folk får mer penger mellom hendene. Det er ingen kursendring. Det er heller ikke uttrykk for en kursendring å bruke mer oljepenger slik at de ikke får pustebesvær i offentlig sektor.
De tre direktivene
At Støre til slutt valgte å få banket igjennom de tre omdiskuterte fornybar-direktivene, så han på som en slags dyd av nødvendighet. Å lede Sp ut av regjeringen, kan betegnes som en kursendring. Så langt tyder alt på at det var et riktig grep.
Beslutningen om at ingen skal måtte betale mer enn 40 øre for strømmen, at strøm til hytta skal inkluderes og at moms på nettleie skal bortfall er først og fremst et snedig populistisk utspill for å ta innersvingen på Sp og Frp. Ingen tilbyr billigere strøm enn Ap-regjeringen.
Ap med Støre i spissen har alltid ment at en fastpris på strøm tar bort insitamenter til strømsparing og energiøkonomisering. En høy pris på strøm er en fordel, fordi det fører til lavere forbruk. Det trengs når vi går i møte en tid med mangel på energi.
Støre har slukket en brann ved å ta et populistisk grep og samtidig gjort det vanskeligere å nå klimamålet innen 2030. Det vil ikke regjeringen innrømme.
Med åtte nye statsråder på plass kan det bli endringer på flere politikkområder, men Støre bestiller ingen kursomlegging. Det neppe blir neppe store endringer i Finansdepartementet heller, selv om det er landets politiske stjerneskudd, Jens Stoltenberg, som har satt seg i statsrådsstolen.
Debatten på NRK tirsdag kunne minne om et politisk vekkelsesmøte. Det var ikke måte på hvor stort det var for partiet og landet at Ap nå skulle styre alene. Støre lar seg imidlertid ikke friste av heiaropene fra eget parti og langt inn i kommentariatet til å lansere storslåtte planer som det kan smake ørlite grann Trump av.
Et strålende utgangspunkt
Jonas Gahr Støre har fått et strålende utgangspunkt for å vise fram Aps politikk i ren og skinnende utgave. Da Støre i går la fram sine planer i en tale til Stortinget, var det lite om nye store grep, vidløftige visjoner og heftig nytenkning. Det er «hold fram som du stevner», ikke en kursendring han legger opp til.
Med åtte nye statsråder på plass kan det bli endringer på flere politikkområder, men Støre bestiller ingen kursomlegging. Det neppe blir neppe store endringer i Finansdepartementet heller
Folk skal få bedre råd, flere skal komme i jobb, Forsvaret skal rustes opp, kriminalitet, først og fremst i byene, skal bekjempes, mer læring og trivsel i skolen, tett samarbeid med våre allierte for å ivareta norske interesser og forutsigbare betingelser for næringslivet.
Støre varslet en ny industrimelding, en klimamelding, en ny minerallov, en havbruksmelding, en rusreform og en helsereform. Det skal bli nok av saker å lose gjennom Stortinget for mindretallsregjeringen.
Regjeringen var svart belte i år lansere mål. De vil i tråd med Aps program få bygget 130.000 nye boliger innen 2030. Det er et kjekt mål å ha. Det er ikke mye verd uten at det tas nye grep som gjør at det blir rimeligere og raskere å føre opp et hus. Men skrote krav i byggeforskriftene sitter langt inne.
Vi ligger håpløst bak målene for reduksjon i utslipp av klimagasser. Støre sier imidlertid at regjeringen kommer med en klimamelding med forsterkede utslippsmål. Framfor forsterkede mål, bør regjeringen konsentrere seg om å få nå de målene vi alt har. Folk begynner å bli lei klimapratet når det ikke er samsvar mellom mål og strategi for å nå målet.
Det samme gjelder arbeidet for å øke kraftproduksjonen. Det kommer til å toppe seg i Finnmark. Regjeringen kan ikke holde fast på målet om elektrifisering av Melkøya når ingen kommer i gang med nye vindkraftprosjekter i Finnmark. Her nytter det ikke lenger å snakke om mål. Skal regjeringen berge elektrifisering av Melkøya, må det fattes beslutninger om utbygging av vindkraft.