Leder
Magne Lerø: Mot skarpere strid om to eller flere kjønn
Striden om abort og homofil er over, men når de innad i regjeringen har røket uklar om hvor mange kjønn vi har, er det et varsel om at det blir politisk bråk om kjønn framover.
Det var greit før i tida, for noen få år siden, da var det bare Jenny Klinge (Sp) som snakket om at vi bare har to biologiske kjønn. Hun viste til kyr og okser, haner og høner for å få fram sitt poeng – det er bare kvinner, kuer, høner som kan føde.
Hun har fått mye pepper. Ingen politikere har sett seg tjent med å stikke hodet fram og delta i en opphetet debatt, heller ikke KrF. De har forholdt seg til at noen unge opplever at de er født i feil kropp og ønsker å skifte kjønn. Det er ikke mange det gjelder.
Politikerne har vært opptatt av å ikke legge stein til byrden hos dem som opplever seg som annerledes. De skal få hjelp fra leger og psykologer.
Regjeringen Solberg, med Bent Høie i spissen, åpnet for at unge over 16 år kan skifte kjønn ved å fylle inn et skjema på nett. Er de under 16 år, må foreldre godkjenne det.
Både i Den norske kirke og i skolen ble dørene åpnet for Fri og Rosa kompetanse. De definerer ikke kjønn biologisk. De mener en er det kjønnet en føler seg som og vil være. Kjønn er ikke gitt fra fødselen av, men noe som vokser fram i den enkelte.
Mens Vedum betegner det som et biologisk faktum at vi har to kjønn, sier Jaffery at hun reagerer «når folk ikke anerkjenner transpersoner, ikke-binære eller personer med kjønnsinkongruens»
Kjønn i lærebøkene
Dette synet preger også flere av lærebøkene i grunnskolen. Barn blir nærmest oppfordret til å kjenne etter hva slags kjønn de er.
Etter hvert har foreldre over alt i landet reagert på at barn skal lære at kjønn ikke er biologisk definert, men et individuelt valg.
Det er også et økende antall unge som plages av kjønnsinkongruens, de opplever at de er et annet kjønn enn det kjønnsorganene viser. Særlig er de mange unge jenter som føler seg som gutter og vil ha hjelp til å endre kjønn.
Det ser også ut til å være enn voksende motstand mot Pride, som mange mener står for denne kjønnsideologien. Flere foreldre vil holde barna sine bort fra Pride-paraden fordi de ikke akseptere den kjønnsideologien som ligger bak.
Kjønnsidentitet er i ferd med å komme på politikernes dagsorden. Det har KrF sørget for.
I forrige uke vedtok et stort flertall i Stortinget den nye abortloven som gir rett til selvbestemt abort inntil 18 svangerskapsuke. Abortdebatten kan avsluttes. Det er ikke noe mer å hente her for KrF.
Det er også politisk enighet om å sidestille heterofile og homofile. I noen miljøer aksepterer de ikke at homofile inngår ekteskap, men disse gruppene er for marginale til at KrF kan lage politikk av det.
Kjønn forholder det seg annerledes med. Her er det en voksende frustrasjon i befolkningen, ikke minst blant foreldre. KrF har fått en mulighet for å ta eierskap til en sak.
Rosa kompetanse ut av skolen
For et par uker siden fremmet KrF tre forslag i Stortinget. De vil at samtaleterapi, ikke hormonell behandling, skal være tilbudet til de som plages av kjønnsdysfori. Videre vil de at skolen skal slutte å undervise om kjønnsidentitet, at «kjønnsskifte» skal ses på som «uvitenskapelig» og at Rosa kompetansekursene i skolen skal bort.
I en samtale med Aftenposten begrunner partileder Dag Inge Ulstein forslaget med frykt for at barn blir forvirret over å bli bedt om å bli opptatt av hvilket kjønn de er. Han sa også at «hen» er unaturlig og utfordrende.
Helseminister Jan Christian Vester ble bedt om å klargjøre regjeringens politikk på dette området. I sitt svar til Stortinget avviser han å ta stilling til om vi har to eller flere kjønn. Han viser til fagfolk som har kompetanse i slike spørsmål.
Det lå an til at kjønnsidentitet ble et spørsmål KrF alene kunne profilere seg på. Men også Trygve Slagsvold Vedum ser en mulighet her. Han sier til Dagbladet at det «selvfølgelig bare finnes to kjønn». Han utdyper til Aftenposten ved å si at han er enig med Ulstein og at han tror vi «legger en stor bør på barn hvis man skal stille spørsmål med hva slags kjønn man er».
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery sier til Aftenposten at hun er uenig med Vedum og Ulstein og at hun «forholder seg til regjeringens politikk som er at vi skal ha en god og romslig politikk overfor skeive og ikke-binære».
Biologisk faktum
Mens Vedum betegner det som et biologisk faktum at vi har to kjønn, sier Jaffery at det er mer komplekst. Hun reagerer «når folk ikke anerkjenner transpersoner, ikke-binære eller personer med kjønnsinkongruens».
Hun sier hun blir opprørt når barn blir omtalt som forvirret og at de må få hjelp til å slå seg til ro med sitt medfødte kjønn, og at hun er provosert over at KrF vil endre lærerplaner og pensum.
Om Vedum har hele partiet med seg på å gjøre dette til en viktig sak, er ikke godt å si. Det er også uklart om Frp vil henge seg på eller om de vil overlate denne saken til KrF.