Kommunalminister Erling Sande (Sp) må gjøre seg klar for å takle den økonomiske krisen i kommunene.

Leder

Magne Lerø: Prioriterer kjøpekraft framfor kommunene

Når alle fra Rødt til Frp vil prioritere økt materiell levestandard for folk flest, fører det til dårligere tjenester for de svakeste. Bare spør kommunene.

Publisert Sist oppdatert

KS som representerer landets kommuner, har sendt et krisebrev til partilederne på Stortinget. De peker på at nesten alle kommunene i landet står oppi en alvorlig økonomisk situasjon – og den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går. Brevet har overskriften: «Nå er det alvor».

Skal det skje noe på dette området, må Sande få regjeringen med på et «dette kan kommunene få slippe»-prosjekt. Det ville skapt jubel i Kommune-Norge.

En alternativ overskrift kunne vært: «Nå må dere våkne». For det er det KS mener. Politikerne på Stortinget må innse at kommunene ikke er i stand til å levere landets innbyggere de tjenester som forventes og som et godt stykke på vei er lovpålagt.

Det er vedtatt et nytt inntektssystem for kommunene. Det bety at noen kommuner har fått strammere økonomi, andre har fått flere millioner til disposisjon. KS understreker at det ikke er dette som er problemet. Problemet er heller ikke dyrtid isolert sett. Økte rentekostnader og et høyt lønnstillegg etter årets forhandlinger spiller selvsagt inn.

Vi har 80.000 flyktninger fra Ukraina boende i landet. Det belaster budsjettet i flere kommuner. Det blir også flere på sosialhjelp. Og antallet eldre øker.

«Det er for lite penger til å finansiere det innbyggerne forventer, og de tjenestene kommunen er pålagt av Stortinget. Det må regjeringen og Stortinget ta innover seg – umiddelbart», skriver KS i brevet.

Mer til kommunene

Når statsbudsjettet legges fram neste mandag, vil regjeringen gjøre et poeng av at bevilgningene til kommunene økes neste år. Slik er det alltid. KS vil ganske sikkert også i år peke på at det ikke er nok. Det kan være de mener at det budsjettet som legges fram vil forsterke krisen i kommunene.

Regjeringen har varslet at forsvar, helse og kriminalitetsbekjempelse vil bli prioritert i neste års budsjett. Det betyr at Forsvaret, sykehusene og politiet bli budsjettets vinnere.

De kunne lagt til at det regjeringen alt har prioritert, er at folk flest skal få bedre råd. Kjøpekraften skal økes neste år. Den materielle levestandarden skal opp på et høyere nivå. Dette skjer i kombinasjon med at regjeringen holder hardnakket fast på universalitetsprinsippet i alle velferdsordninger.

Det er blitt gratis for alle å ta ferge flere steder. Alle i landets minst sentrale kommuner skal få ettergitt studiegjeld. Alle får nyte godt av lavere priser i barnehagene. Også millionærene får mer i barnetrygd.

Det blir en del milliarder av dette – og de fordeles likt mellom de fattige, middelklassen og de rike. Alle skal med.

Dårligere råd

Folk flest har merket tydelig at de har fått dårligere råd de siste årene. Skal de rødgrønne ha mulighet for å vinne valget neste år, mener de folk må få merke at de har fått bedre råd. Derfor velger de å la folk flest, ikke kommunene, få erfare at de får flere kroner til disposisjon.

Både kommunene og folk flest kan se fram til at renten blir satt ned på nyåret. Men det er skjær i sjøen. Flere kommuner svarer med å sette opp prisene på vann, avløp og renovasjon. Boligprisene er rekordhøye i flere byer. Det som for alvor kan ødelegge opplegget for regjeringen, er kuttene innen opplæring, helse og omsorg kommuner vil måtte foreta for ha kontroll over økonomien.

Den økonomiske krisen i kommunene føre til kutt i tjenester som rammer barn, familier og folk flest. Det fører også til et redusert hjelpetilbud til eldre og andre som trenger omsorg, med mindre de istedenfor kutter i kultur og idrett fordi det ikke oppleves like påkrevd som å sikre eldre nødvendig tilsyn, for eksempel.

Kommunal- og distriktsminister Erling Sande må regne med å få kjørt seg framover. Han kan ikke nøye seg med å be kommunene gjøre det beste ut av det. Han kommer til å peke på at kommunene har fått økte bevilgninger og at de må prioritere. I sin tid utfordret daværende kommunalminister Erna Solberg kommunene med så pass tøffe krav om effektivisering og endring at hun fikk tilnavnet «Jern-Erna». Den slags kler ikke en statsråd fra Senterpartiet.

Kommunenes selvråderett

Sp legger stor vekt på kommunenes selvråderett. Det krever en viss tilbakeholdenhet av kommunalministeren. Framfor å servere generelt snakk om effektivisering, bør han rydde opp i krav, pålegg og forventninger som politikerne på nasjonalt plan øser ut over kommunene. Her er det en del å ta av. Men enkelt er det ikke. Det er andre statsråder som har ansvar for det kommunene pålegges.

Skal det skje noe på dette området, må Sande få regjeringen med på et «dette kan kommunene få slippe»-prosjekt. Det ville skapt jubel i Kommune-Norge.

Powered by Labrador CMS