Anne-Kari Bratten, leder i Spekter utfordrer til "vær beredt" og advarer samtidig mot rapporteringsinflasjonen.

Leder

Magne Lerø: Spekter med beredskap og øks mot rapporteringsinflasjonen

Spekterkonferansen med kritikk av rapporteringshysteriet, nyorientering mot EU etter Trump, men status quo om Ukraina.

Publisert

-Rapporteringsinflasjonen må stoppes, sa Bratten. Hun fikk ikke trampeklapp, men forsamlingen var nok enig.

NHO har sin gedigne årskonferanse i begynnelsen av januar hvert år, men lillebroren i arbeidsgiversammenheng, Spekter, har også utviklet en vital og perspektivsettende konferanse som ble holdt i Nasjonalmuseets møtehall i går.

Disse konferansen fanger opp trekk i tiden og virksomhetene gjennom det tema de tar opp. Spekter hadde denne gangen lånt speidernes hilsen «Alltid beredt» som tema for  konferansen. Det handlet altså om beredskap og sikkerhet.

Stortinget har sagt ok til å bruke rundt 30 milliarder for å sikre det nye regjeringskvartalet. Beredskap og sikkerhet koster flesk. Hvor skal en sette grensen? Når trenger en ikke følge rådene fra sikkerhets- og beredskapsekspertene som ikke lar seg begrense av trange budsjetter?

Professor emeritus Tom Colbjørnsen har snakket med en rekke sentrale ledere i store, offentlig eide bedrifter om hvordan de møter utfordringen. Det gis ikke et enkelt svar, det kan ikke trekkes en klar konklusjon. Det handler om å skaffe seg oversikt over trussler, gradere konsekvensene og ta fatt i det som kan få de mest dramatiske konsekvensene.

Teknologi som truer

Arne Christian Haugstøyl, direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, peker på at trusselen mot virksomheter har økt og at den skjer i stadig nye former. Den teknologiske utviklingen går lynraskt. Det gjelder å følge med for å beskytte seg mot siste nytt innen mulige farer. Ledere kan ikke annet enn å være opptatt av beredskap og sikkerhet slik verden utvikler seg.

Det kan være det blir enda verre med Trump. Det får tiden vise. Utenriksminister Espen Barth Eide kunne fortelle at de i Utenriksdepartementet i lang tid har forberedt seg på at Donald Trump kunne bli valgt.

Eide vil ikke dramatisere situasjonen og understreker at USA er og vil være en nær alliert som vi vil samarbeide med. Men en ting vil det bety; vi blir mer avhengige av EU. Ine Marie Eriksen Søreide som var Eides samtalepartner, sa seg enig og minnet om at Høyre ønsker at Norge skal bli med i Nato.

Eide åpner ikke for en EU-debatt, men er klar på at vi må knytte oss tettere til EU på områder som ikke EØS-avtalen regulerer. Det gjelder for eksempel helsesamarbeid, sikkerhet og at vi må stå sammen med EU når det gjelder toll og handel med USA.

Det som for alvor kan sette fart i EU-debatten her til lands, er at det legges opp til at EU skal spille en sikkerhetspolitisk rolle og få en arbeidsfordeling i forhold til Nato. 

Om vi skal dømme ut fra det Gjermund Eide, tidligere brigader og militær rådgiver i Nato, sa, trenger ikke valget av Trump får noen betydning for Ukraina. Han snakket i alle fal som Jo Biden og Jens Stoltenberg. Alle stater har rett til å bestemme sin egen framtid. Putin bryter den internasjonale rettsorden. Det kan vi ikke godta. Det er som når de store gutta i skolegården bøller med de små. Da må det gripes inn, poengtert han.

Trump om Ukraina

Han reflekterte ikke over at Trump har sagt at krigen må ta slutt eller at Ukraina står i fare for å tape krigen. Det gjorde for så vidt ikke Eide og Søreide heller. De holder seg til den offisielle versjonen, forståelig nok. De vil ikke basere seg på hva Trump har sagt i en valgkamp.

Stadig flere synes det er tungt å lese lange tekster for tiden. Det kan være tungt å høre lange taler også. Det har Spekter tatt konsekvensen av. De som holdt innlegg på konferansen holdt seg innenfor ca. 10 minutter. Med ett unntak: Administrere direktør, Anne Kari Bratten. Hun holdt på litt lenger, med god grunn, for hun leverer vesentlige observasjoner og perspektiver når hun åpner årskonferansene.

Hun understreket selvsagt hvor viktig det er å «være beredt», men det var baksiden av styring for å nå målene politikerne vedtar, hun trakk fram. Mengden rapportering øker, ikke minst knyttet til bærekraft. Hun viste til undersøkelser som viser at den omfattende rapporteringen går på bekostning av den primære aktiviteten.

-Rapporteringsinflasjonen må stoppes, sa Bratten. Hun fikk ikke trampeklapp, men forsamlingen var nok enig.

-Rapporteringsinflasjonen må stoppes, sa Bratten. Hun fikk ikke trampeklapp, men forsamlingen var nok enig.

Bjørn Atle Bjørnbeth, administrerende direktør ved Oslo Universitetssykehus, konsernsjef Petter- Børre Furberg i Posten Bring AS og Kjersti Fløgstad, direktør for Nobels Fredssenter poengterte at sammen med beredskap må det bygges tillit mellom de ulike aktørene i en bedrift.

Vi kan ikke rapportere oss fram til suksess. Politikeren må våge å slippe taket. Den tillitsreformen de snakker om, må bety at politikeren dropper flere krav om rapportering, og i det minste sørger for at ikke flere instanser ber om samme rapport

Powered by Labrador CMS