Leder

Leder for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre

Støre rydder opp

Jonas Gahr Støre vil sikre seg at det ikke oppstår et like stort rot i den rødgrønne leir som i den borgerlige når det gjelder regjeringskonstellasjoner. Derfor nei til MDG og Rødt, kanskje til KrF.

Publisert Sist oppdatert

De borgerlige strever ikke bare med å finne ut av hvilke partier som skal være med i Erna Solbergs regjering neste høst om det under skulle skje at de får flertall.

Venstre har for tiden nok med å finne seg selv- og ny partileder- etter at uventede stormkast blåste Trine Skie Grande ut av lederstolen og regjeringen.

KrF hviler ut etter striden om sitt veivalg høsten 2018 og den stille strømmen av rødgrønne partimedlemmer som sier takk for seg.

Da det var grunn til å tro at Frp var i ferd med å finne seg selv som opposisjonsparti for en periode frem til neste valg, la det seg et heftig lyn og tordenvær over Oslo-partiet.

Den nyvalgte lederen i Oslo Frp, Geir Ugland-Jacobsen, kunne forteller at det slett ikke var sikkert at partileder Siv Jensen ville toppe listen ved stortingsvalget neste år.

En rekke fylkeslag har svart med å be sentralstyret vurdere å legge ned Oslo Frp.

De har gjort den slags før. Siv Jensen har bedt Oslo-partiet skjerpe seg. Hun akter så visst ikke at det skal skapes tvil om hennes posisjon i partiet.

Dette vil hun selv ha regien på.

Carl I. Hagen, som er leder for nominasjonskomiteen, og som savner seg selv såpass i rikspolitikken at han lurer på om han bør innta tredjeplassen på Oslo-listen, sier han ikke ser noe galt i at Ugland-Jacobsen er åpen for andre kandidater.

Hagen må trå forsiktig så han ikke faller i unåde hos partiledelsen.

Mens uroen på borgerlige side brer seg, festet det seg et inntrykk etter at partilederne i forrige uke summerte opp vårseksjonen, at det også er et stort sprik på de rødgrønne side.

Derfor mener Jonas Gahr Støre tiden er inne for å rydde opp og gi velgerne beskjed om hva de kan vente seg.

Han sier til Klassekampen i dag at det ikke er aktuelt for Ap å invitere MDG og Rødt til inn i en rødgrønn regjering.

Det lever nok de to partiene fint med. De har ikke banket på døren.

Det er ingen grunn til å lefle med MDG på det oljepolitiske området. Ap står for noe helt annet.

I fjor var imidlertid Oslos byrådsleder Raymond Johansen og partiets miljøpolitiske talsperson, Esben Barth Eide, åpne for å trekke MDG inn i regjeringen.

Støre mente den gang at tiden ikke var inne til å ta den debatten. Nå har det rent nok vann i havet.

Støres begrunnelse er vel verdt å merke seg. «Ap vil utvikle vår største næring. MDG vil avvikle den. Da er det vanskelig å sitte i regjering sammen», konkluderer han.

Dette bør AUF og partiets klimafløy merke seg.

Det er ingen grunn til å lefle med MDG på det oljepolitiske området. Ap står for noe helt annet.

Forliket om skattelette i form av endrede regler for avskrivning og friinntekter skal tale sitt tydelige språk.

MDG og SV står utenfor det flertallet på Stortinget mener.

Støre har imidlertid ikke noe imot å ha SV med i regjeringen. De har vist at de kan tilpasse seg kravene fra Ap og Sp. Om SV vil når MDG og Rødt skal holdes utenfor, er en annen sak.

Sp vil helst ikke ha de med.

Støre vil ikke bruke en eneste kalori på å vurdere om Venstre skal kunne bli med i en regjering der han er statsminister.

Med KrF er det annerledes. Støre vil ikke avvise KrF, men som han sier: «De har valgt kompaniskap med Frp og Høyre. Da får de ta ansvar for det».

Flørting med KrF er ikke en del av strategien for å lykkes.

Han sier det ikke er Aps politikk å lukke døra for KrF. Skulle de komme til å revurdere det valget de har tatt, vil han lytte til det.

Det Støre sier om KrF burde ikke overraske noen.

Å avvise KrF slik han avviser MDG, Rødt og Venstre ville vært påfallende ettersom han tidligere har sagt at han gjerne vil ha KrF med i en regjering.

Det er KrF som har svart nei.

Støre hadde håpet på et ja fra KrF, for det ville gjort ham til statsminister.

Han sørger ikke over det. Om vel et år får han muligheten til å innta statsministerens kontor.

Flørting med KrF er ikke en del av strategien for å lykkes. Han forholder seg til at ledelsen i KrF mener det er med Høyre og Frp de hører hjemme.

Powered by Labrador CMS