Ukeblikk
Velgerne vil ha Støre, og billigere strøm
Et flertall av Aps velgere vil at Jonas Gahr Støre skal fortsette som statsminister, det går mot et basketak om energi på Aps landsmøte og den kalde krigen mellom LO og NHO kan bli langvarig.
Det kan tyde på at det er en flokk av partiets tillitsvalgte som er partiets største problem, ikke Støre. De som vil bli kvitt Støre, gir seg ikke.
Landets hardt plagede, dog beundringsverdig fattede statsminister, Jonas Gahr Støre, våknet i dag opp til en oppmuntrende melding på VG. En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse viser at 59 prosent av Arbeiderpartiets velgere mener partiet et best tjent med at Støre fortsetter som statsminister fram til valget.
Det kan altså tyde på at det er en flokk av partiets tillitsvalgte som er partiets største problem, ikke Støre. De som vil bli kvitt Støre, gir seg ikke. Det foregår fortsatt en anonym talestrøm til VG, Aftenposten og Dagens Næringsliv. Denne uken kunne VG fortelle, med sikre anonyme kilder vil de ha oss til å tro, at det er flertall i Oslo Ap, Støres eget fylkesparti, for at tiden er inne for å gi ham avskjed på grått papir.
Aftenposten skriver på grunnlag av anonyme kilder, at det mandag ble holdt et «dramatisk møte om Støre skjebne», i form av en telefonkonferanse der «minst fire fylkeslag sa rett ut at Støre bør gå av.»
Sårede barn gir positiv profilering
For en hardt presset regjering, gjelder det å utnytte de mulighetene for en positiv profilering som dukker opp. Seks sårede palestinske barn har kommet til Norge for å få medisinsk behandling. Det blir nok flere. Regjeringen sendte ut en pressemelding og melding på NTB der statsminister Jonas Gahr Støre, helseminister Jan Christian Vestre, utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna kommenterte saken. En regjering må prioritere hvem som skal få plass i solen. Det ble ikke rom for noen velvalgte ord fra justisminister Emile Enger Mehl og forsvarsminister Bjørn Arild Gram, enda både politiet og Forsvaret har gjort sitt for å få til dette.
Denne uken rammet en tre dager iskald tsunami både regjering og folk. Strømprisene gikk til himmels i sørlige strøk, helt opp til 13 kroner per kilowatt i hardt plagede områder. Ingvild Kjerkol som nå er leder for energi- og miljøkomiteen, var lynraskt ute sammen med Are Tomasgard i partiets programkomité, med å si at de to kraftkablene til Danmark som blir utdatert i 2026, ikke skal fornyes.
– Vi er nå veldig klare for å begynne å ta kontroll over kraftsystemet som er kommet ut av kontroll, sa de.
Dagen etter sa energiminister Terje Aasland at han ikke var klar for å skrote kablene til Danmark fordi det ikke kan utelukkes at de kan være en fordel for norske forbrukere.
Giske vil ta strømgrep
Nå lar også Trond Giske høre fra seg. Han vil true med å stenge kablene dersom ikke avtalene kan reforhandles slik at vi får kontroll over strømprisen.
Aasland sier til NRK at han ikke har tro på Giskes enkle løsninger, at det er veldig uklokt å bryte avtaler og at det ikke går å oppføre seg på den måten Giske anbefaler.
Det er duket for et basketak om strømprisen på Aps landsmøte.
Jonas Gahr Støre har sluppet å kommentere strømprisene så langt. Han rakk å spre litt optimisme i begynnelsen av uken da det ble kjent at inflasjonen har kommet seg et stykke ned på to-tallet og at lønningene øker mer enn prisene stiger. Det går mot bedre tider.
I dag melder SSB at de regner med fem rentekutt neste år. Det er i overkant av hva regjeringen har våget å håpe på. Det kan være flere velgere etter hvert blir enige med Støre som i flere år i kald motvind har hevdet at regjerings politikk virker.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik er på krigsstien etter at IA-avtalen faller i grus ved nyttår. LO finner seg ikke i måten NHO har opptrådt på og bryter samarbeidet. De ville ikke engang komme på NHOs årsmiddag.
I en omfattende artikkel belyser Dagens Perspektiv-redaktør Knut Petter Rønne hva som har skjedd i forhandlingene, hvorfor det ble brudd og hva konsekvensene kan bli.
Brann i rosenes leir – hvordan kunne IA-forhandlingene spore av så til de grader?
Vi har publisert tre saker denne uka om status for hjemmekontorene:
Hos oss er hovedregelen krystallklar: Vi vil at folk møter på kontoret
Hjemmekontor-trenden på retur: Stadig flere må tilbake til kontoret
Telenor: Her bestemmer ansatte (nesten) alltid selv hvor de jobber fra
Etikkprofessor Øyvind Kvalnes ville heller gi honoraret for et foredrag til en frivillig organisasjon framfor å få det inn på egen konto. Skattemyndighetene liker det ikke. Men går det greit?
Jeg skriver i en kommentar at politiet, tilsyn og Nav kan bli overivrige i tjenesten slik at «byråkratiets ondskap» rammer mennesker uten at det er meningen. Det spørs om ikke Marius Borg Høiby er utsatt for det.
Magne Lerø: Byråkratiets ondskap rammer Høiby og asylsøkere
Jeg har ellers merket meg at finansminister Trygve Slagsvold Vedum tråkker over i kulturminister Lubna Jafferys bedd i flere saker. Han blander seg ikke bare inn i hva som skal skje med Nationaltheatret. Han går også i kompaniskap med Dag Inge Ulstein og KrF som ikke vil ha et tredje kjønn, vil ha Rosa kompetanse ut av skolen og at undervisningen skal baseres på at det ikke finnes mer enn to biologiske kjønn.
Magne Lerø: Mot skarpere strid om to eller flere kjønn
Få ledere i landet har oppnådd så gode resultater som Thorir Hergeirsson. Under hans ledelse spiller det norske kvinnelandslaget i dag semifinale i EM. Vi har hentet fram igjen artikkelen fra i sommer om hva som kjennetegner hans lederstil.
Byrådet i Oslo bruker øksa over hele linja. De som ikke klarer å holde seg lenge uten å oppsøke en do, går mot harde tider i Oslo. De dropper å plassere ut 37 toaletter som har stått ute i parker, ved strender og andre friluftsområder i sommerhalvåret.