Samfunn
Antall lovbrudd øker
I 2014 oppdaget Arbeidstilsynet brudd på arbeidstidsbestemmelsene ved 16 prosent av de virksomhetene tilsynet kontrollerte. I 2018 var andelen økt til 31 prosent av virksomhetene.
Rundt 24 prosent av de sysselsatte i Norge jobber skift eller i turnus. 14 prosent av arbeidstakerne sier i tillegg at de har nattarbeid.
Arbeid utenom dagtid er utbredt innen næringene helse og sosial, transport og lagring og industri, opplyser Arbeidstilsynet. Siden uforsvarlige arbeidstidsordninger utgjør en viktig risikofaktor i arbeidsmiljøet er dette tema i mange tilsyn som Arbeidstilsynet gjennomfører, heter det.
I 2018 gjorde Arbeidstilsynet 4088 tilsyn der de kontrollerte ett eller flere lovkrav knyttet til arbeidstidsordninger.
Det ble avdekket brudd på arbeidstidsbestemmelsene i 31 prosent av disse tilsynene. I hvert av disse tilsynene er ett eller flere forhold knyttet til arbeidstid kontrollert, for eksempel om arbeidsgiver har oversikt over hvor mye arbeidstakerne arbeider og at dette er innenfor rammene i arbeidsmiljøloven.
Andelen kontrollerte virksomheter med brudd på arbeidstidsregelverket, har gått opp de siste årene. Andelen økte fra 16 prosent av tilsynene i 2014 til 32 prosent i 2017, før den gikk noe ned igjen til 31 prosent i 2018.
Det har også vært en økning i antall brudd ved de kontrollerte virksomhetene.
Andelen brudd har økt innen flere næringer, men særlig innen bygg og anlegg, industri, varehandel og bilverksteder, transport og lagring og helse og sosial.
Bruddene som avdekkes, følges først og fremst opp med varsel eller vedtak om pålegg til virksomheten om å rette opp i forholdene, påpeker Arbeidstilsynet. De siste årene har imidlertid Arbeidstilsynet tatt i bruk såkalt overtredelsesgebyr på flere og flere områder.
I 2018 ble det varslet eller vedtatt overtredelsesgebyr for brudd på arbeidstid i 42 tilsyn, mot 25 tilsyn i 2017. De aller fleste overtredelsesgebyr for brudd på arbeidstidsbestemmelsene er så langt gitt til virksomheter innen bygg og anlegg.