Samfunn

Nå bør vi gå igjennom erfaringene fra koronatiden, se på hvilke hull det er i regelverket og oppdatere det, sier stortingsrepresentant Rigmor Aasrud fra Arbeiderpartiet.

Ber Torbjørn Røe Isaksen oppdatere hjemmekontor-reglene

Stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (Ap) mener regjeringen må sette ned en arbeidsgruppe for å oppdatere lover og forskrifter om arbeid hjemme.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv skrev tidligere om arbeidsrettsadvokat Fredrik Bjercke Punsvik i Selmer, som mener dagens regelverk om hjemmekontor er utdatert og mangelfullt.

Han peker på at betydelige deler av arbeidsmiljøloven ikke gjelder når man jobber hjemme, og etterlyser en offentlig utredning og full gjennomgang av regelverket.

Mye tilfeldigheter

– Her er det viktig at vi har regler som holder mål. Nå bør vi gå igjennom erfaringene fra koronatiden, se på hvilke hull det er i regelverket og oppdatere det, sier stortingsrepresentant Rigmor Aasrud fra Arbeiderpartiet.

I dag er arbeid hjemmefra regulert i en forskrift fra 2002. Den slår fast at når arbeid hjemme er mer enn av «kortvarig og tilfeldig» art så må det inngås en skriftlig avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker for å bli enige om ansvarsforhold og betingelser. Innholdet i avtalen er i stor grad opp til kontraktspartene.

Her er det viktig at vi har regler som holder mål

Aasrud mener det er på høy tid å se på regelverket på nytt.

– Det er mye bra med fleksibilitet og større muligheter for hjemmekontor, men det er noen ting vi må være litt på vakt overfor. Grensen mellom jobb og privatliv kan bli litt utvisket, sier hun. Og legger til:

– Jeg tror det er litt mye tilfeldigheter der ute og uavklarte spørsmål som bør ses på, blant annet rundt hvem som skal betale for utstyret man trenger.

Grensen mellom jobb og privatliv kan bli litt utvisket

Partene i arbeidslivet

Allerede i 2018 publiserte Fafo en rapport som viste at 36 prosent av norske arbeidstakere hadde mulighet til å jobbe hjemme helt eller delvis. I forbindelse med koronapandemien har andelen økt betraktelig.

Aasrud viser til at hun har fått henvendelser fra folk som har slitt med å bli enige med arbeidsgiveren sin om betingelsene for hjemmekontor, og mener arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen må på banen.

– Arbeidsministeren bør sette ned en arbeidsgruppe for å se på dette regelverket. Den bør ha representanter fra partene i arbeidslivet og sentrale forskningsmiljøer som kan dette feltet, sier hun.

Varige endringer i arbeidslivet

Heidi Nordby Lunde, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen for Høyre på Stortinget, har ikke tatt stilling til spørsmålet om en arbeidsgruppe, men er enig i at stortingspolitikerne bør ta en ny titt på regelverket rundt arbeid hjemme.

Foto Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) er enig i at det er på tide å ta en titt på regelverket rundt arbeid hjemme.Terje Pedersen, NTB scanpix

– Jeg tror det vil være nyttig å gå igjennom det som gjelder av lover og forskrifter som regulerer hjemmearbeid. Ikke først og fremst på grunn av koronasituasjonen, men fordi vi ser en del varige endringer av arbeidslivet med økt digitalisering og distribuert arbeid, sier hun.

Hun mener likevel mye kan gjøres for å beskytte arbeidstakerne bedre, uten å gå veien om lover og forskrifter.

Ikke bare lover og forskrifter

– Partene i arbeidslivet kan bidra til å finne gode løsninger tilpasset ulike bransjer. De kan for eksempel lage noen standardavtaler, så slipper den enkelte arbeidstaker og arbeidsgiver å utforme dem helt selv, sier hun.

Partene i arbeidslivet kan bidra til å finne gode løsninger

Hun deler også Abelias syn på at det er viktig med en bevisstgjøring omkring temaet.

– Mye handler om at vi har mange små bedrifter i Norge, uten egen HR-avdeling. De har kanskje ikke rukket å tenke på det formelle her ennå, sier hun.

Nordby Lunde mener arbeidsgiverne har et betydelig ansvar for å legge til rette for at arbeidet hjemme fungerer på en god måte. Det kan handle om hvordan de organiserer hvem som er hjemme og hvem som er på kontoret, men også å forsikre seg om at arbeidsforholdene hjemme er gode.

Vurdere hjemmebesøk

– Arbeidsgiver og verneombud må ha en dialog med arbeidstakerne om hvordan det fungerer. Selv om det kan virke inngripende, bør de vurdere hjemmebesøk for å se på blant annet behov for tilrettelegging av arbeidsplassen, sier hun.

Arbeidsgiver og verneombud må ha en dialog med arbeidstakerne om hvordan det fungerer

Høyrepolitikeren tror det blir viktig for arbeidsgiverne å tenke igjennom hvordan de skal ta vare på fellesskapet og tilhørigheten på arbeidsplassen.

– Jobben dekker flere behov enn bare å sikre inntekten, det merker mange nå som de har vært mye på hjemmekontor. Det sosiale aspektet ved jobben er viktig for mange. Hvordan det skal ivaretas når folk jobber mer hjemme er også noe arbeidsgiverne bør tenke på, sier hun.

Powered by Labrador CMS