Samfunn

Havnæringen dominerer blant Norges innovasjonsprosjekter.

Dette er Norges mest innovative prosjekter

Myndighetene støtter 145 utvalgte prosjekter med store summer. Havnæringen er størst.

Publisert Sist oppdatert

De siste månedene har norske bedrifter fått over 1,1 milliard kroner til å utvikle ny kunnskap og nye produkter.

Tildelingen er et spleiselag mellom flere departementer, og nå er det klart hvor mye penger som totalt blir tildelt bedriftene. Forskningsrådet sørger for at prosjektene holder høy kvalitet, og bare de beste prosjektene får penger.

Bedre hverdag

Totalt skal Forskningsrådet inngå kontrakt med 145 bedrifter, og i tillegg er flere bedrifter med som samarbeidspartnere i prosjektene. I tillegg til det Forskningsrådet investerer i prosjektene, legger næringslivet minst like mye i potten selv.

Hvor mye hver enkelt av de 145 bedriftene vil motta fra Forskningsrådet blir først klart etter forhandlinger. Bedriftene har en geografisk spredning fra Kristiansand i sør til Troms i nord.

Prosjektene omfatter alt fra miljøvennlig skismurning som skal gi nye verdensmestre til bioaktiv sårheling, parasittresistente honningbier og sporing av objekter under vann.

Mange bærer preg av å ta inn flere av teknologier og fagretninger. For eksempel støttes Cellheal As i å bruke nanocellulose i fremstillingen av nye organer. Og hele tre forskjellige prosjekter som ser på autonome skip får også støtte.

En inndeling etter tema kan fort bli meningsløs. I hvilken boks hører det hjemme når prosjektet tar i bruk maskinlæring for å utvikle en ny industriell prosess? IT eller industri? Her har vi likevel forsøkt å følge en inndeling etter hva som trolig er den viktigste applikasjonen og etter hvilken type fagfolk som utfører mesteparten av jobben.

Havnæringene, altså ikke bare fiskeri og oppdrett, men også shipping og verftsindustri, er den største etter en slik inndeling.

Svært mange av prosjektene som får penger, handler om digitalisering, og mange har også en grønn profil.

– Dette er en viktig investering i et fremtidsrettet næringsliv. Næringslivet er i en rivende utvikling, og forskning og innovasjon gjør at bedriftene kan levere bedre og mer bærekraftige produkter og tjenester, sier Røe Isaksen.

– Her er det bedriftenes egne behov som setter agendaen. Vi ser at forskning og innovasjon gir konkurransefortrinn for svært mange bedrifter, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.

 
Powered by Labrador CMS