Aktuell profil

Eldrestrategen

Astrid Nøklebye Heiberg vil omgjøre eldrebølgen – den grå tsunamien – til positiv bølgekraft. – Vi må gjøre noe for at de som vil, kan og har kompetanse står lengre i arbeid, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

AktuellProfil

Navn: Astrid Nøklebye Heiberg (80)

Stilling: Nylig ansatt som politisk seniorrådgiver i Høyre

Aktuell: Står bak rapporten Flere år - flere muligheter, som er regjeringens strategi for et aldersvennlig samfunn

DAGEN ETTER AT hun fylte 80 år, sluttet Astrid Nøklebye Heiberg som statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, for å begynne i ny jobb som politisk rådgiver i Høyre. Her skal hun jobbe videre med å realisere strategidokumentet Flere årflere muligheter, som er regjeringens plan for å skape et aldersvennlig samfunn. Statssekretærene i alle de 18 departementene er involvert, og Nøklebye Heiberg har ledet arbeidet. Nå vil hun ha forslagene inn i partiprogrammene, for deretter å få til lovendringer i Arbeidsmiljøloven.

– Vi kan ikke ha en stor del av arbeidskraften vår pensjonert og i Spania. Vi må gjøre noe for at flere vil jobbe. Dette gjelder oss alle, for å kunne ha et bærekraftig samfunn, sier hun.

– Ny jobb i en alder av 80 år, hvordan er det?

– Flott! Jeg har alltid likt omstilling og har aldri vært mer enn fire år i en stilling! Det er nemlig en god arbeidsperiode for å gjennomføre og forankre ideer og saker, sier hun.

«Jeg inspireres av dumheter. Systemer som er dumme, uhensiktsmessige, diskriminerende, foreldede.»

HUN ER FØDT NYSGJERRIG og distraheres ikke av å arbeide i åpent kontorlandskap i Høyres hus. Da får hun med seg samtaler, holder seg oppdatert, og kan lett be sidemannen om hjelp. Stillesittende ved pulten er hun uansett ikke. Almanakken er fylt med møter og avtaler. Og hun henter barnebarn på skole, følger dem til fotballtrening, treffer venner, spiller kort. Hun skulle gjerne fortsatt som psykiater, men har ikke lenger autorisasjon, siden hun er fylt 80.

– Det er greit, jeg gidder ikke mase noe med det. Jeg tar imot pasienter privat, uten betaling, og spøker med at jeg kan kalle meg livsvenn eller coach i stedet, sier hun og ler.

Som statssekretær fikk hun hevet aldersgrensen for at helsepersonell kan få beholde legelisens, men altså ikke til mer enn 80 års alder. Hun forteller at da hun selv var 75 år, måtte hun få erklæring på at hun var tilregnelig, for å kunne ta imot pasientene sine.

– Det var ikke en spesielt hyggelig opplevelse. Da jeg ble statssekretær to år senere, var den aldersgrensen noe av det første jeg gikk inn for å få endret, og det klarte jeg, sier hun.

– DET ER JO FANTASTISK at vi lever så mye lengre enn før, men vi kan ikke ha store deler av befolkningen gående uvirksom, poengterer hun.

Nøklebye Heiberg blar opp i rapporten hun ferdigstilte i mars, da hun var statssekretær. Hun viser grafikk av et norgeskart, som hun synes er dramatisk: I mange kommuner vil nærmere enn tredjedel av innbyggerne være over 67 år om ti år. Og om 40 år vil hver femte person være 70 år eller mer, mot hver tiende nå.

– Jeg kaller det isolasjonskartet. Det viser andelen mennesker som vil være utenfor det organiserte hverdagslivet. Det medfører høy risiko for å bli sittende for seg selv. Mange bor jo på steder uten offentlig kommunikasjon! De blir overgitt til en prat med landhandleren, eller et treff på seniorsenteret – hvis det finnes. Det vidunderlige med arbeid er at det organiserer hverdagen og er et sosialt treffsted, sier hun.

Hun synes det er nyttig at eldrebølgen omtales som en grå tsunami, hvis det får folk til å forstå hvor dramatisk det vil bli om vi ikke omgjør tsunamien til positiv bølgekraft.

DENNE ARBEIDSDAGEN er hun med på arrangementet Rullatormila i Modum. Hun er invitert til å holde appell og snakker om hvor viktig det er at også eldre engasjerer seg i frivillig arbeid.

Hun viser til at det er de som står i arbeid, som oftest også engasjerer seg i frivilligheten.

– Jeg vil vekk fra forestillingen om at aldersvennlig betyr at vi serverer kaffe til den eldre i gyngestol. Vi må få tilbake et samfunn som oppvurderer høy alder som en verdi. De som vil, kan og har kompetansen, må få jobbe, sier Nøklebye Heiberg.

Hun mener arbeidsledere i større grad må oppmuntre sine ansatte til hele tiden å ville lære mer, helt fra de er unge. Hyppigere jobbskifter tror hun vil gjøre folk mer fleksible.

– Kompetanse er ikke noe man har en gang for alle. Det må vedlikeholdes, sier hun.

– Hva inspirerer deg?

– Jeg inspireres av dumheter. Systemer som er dumme, uhensiktsmessige, diskriminerende, foreldede. Da tenker jeg, dette må vi gjøre noe med. Sånn kan vi ikke ha det! Til eksempel så finnes det ikke ett heldøgnsykehus i landet som ikke er avhengig av dispensasjon. Tenk deg det! Er ikke det mer enn nok å ta tak i? Det viser til overmål at mye i regelverket er foreldet.

MER FRA AKTUELL PROFIL

Powered by Labrador CMS