Samfunn

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og Ap-leder Jonas Gahr Støre fortalte om sine visjoner for fremtiden under Aftenpostens konferanse om digitalisering og arbeidsmarkedet.

Gir politikerne rødt kort

Gründer Kjartan Slette, med-grunnlegger av UnaCast ville ikke ha investert i Ap-leder Jonas Gahr Støre og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie sine fremtidsvisjoner for Norge.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg ville ikke investert i det de sier. Det som avgjør om det blir investering eller i dette tilfellet om de blir stemt inn på Stortinget, er ikke ordene, men ideen, hvor vi skal, erfaringen og folkene. Jeg ser ikke visjonen eller hvor vi er på veg, sier Slette.

Han forklarer at det som kjennetegner en god gründer er at han eller hun peker på noe langt der fremme og forteller hvordan du skal komme dit og få andre til å tro på det.

– Jeg får ikke den tryggheten at vi vet hvor vi går. Vi er i konkurranse med hele verden og det går ikke fort nok, sier han.

Vil fortsatt leve av oljen

Arbeids- og sosialminister forklarte at politikerne ikke kan vedta hva vi skal omstille oss til og hva slags teknologi vi skal bruke under Aftenpostens konferanse om digitalisering og arbeidsmarkedet.

– Men vi kan styrke omstillingsevnen gjennom forskning og utvikling, kompetanseutvikling, forutsigbare regler, like konkurransevilkår og gode virkemiddel, sa Hauglie.

Hun forklarer at dagens regjering har gjort det mulig for arbeidsledige å beholde dagpengene litt lenger mens de starter opp egen bedrift.

– Det som gjør at omstillingen vi står overfor unik er at olje og gass næringen ikke viktig for vekstfaktor for norsk økonomi og velferd som de siste tiårene. Samtidig skal vi håndtere en aldrende befolkning, en rekordstor flyktningstrøm og et grønt skifte i klimapolitikken. Olje og gass vil fortsatt være en viktig næring for Norge i mange år fremover. Ikke minst fordi teknologien er verdensledende, sier hun.

Olje og gass er en næring med høy kompetanse og mye læring. Nordmenn har alltid levd av landets naturresurser og Hauglie mener at vi kommer vi til å gjøre i årene fremover.

– Teknologi gir oss nye muligheter for å utnytte disse resursene på en bedre måte. Hvor vi skal er opp til næringen, sier hun.

Lære barna å kode

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener at Norge burde satse på havrommet, ren energi og bioøkonomi, helse og velferd, smarte byer og samfunn og et kreativt reiseliv.

– Vi må gå gjennom skole og utdanningssystemer. Lære barna å kode. Oslo prøver dette ut nå. Vi må integrere dette på en måte som passer med utdanningsløpet. Vi trenger ikke bare koding, men sosiale ferdigheter. Det er ikke bare realfagene vi skal ha, men de sosiale ferdighetene til beherske dem, sier Støre.

Han viser til et prosjekt i USA som heter «Girls Can Code» der titusenvis av jenter blir trukket med.

– Vi foreslår flere nye studieplasser innen IKT i vårt alternative statsbudsjett. Næringslivet seier at det er for få med denne kompetansen som kan ansettes, sier han.

Arbeiderpartiet ønsker også å gi bedre insentiver til start-ups. De foreslår et akseleratorprogram der staten går inn 50/50 med private med støtte i oppstartsfasen for å sørge for at dødens dal og andre krevende faser blir håndtert.

– Det er ikke et mål at alt må skje i Norge, jeg mener at det er bra at norske gründere drar ut i verden og tar teknologien med tilbake til Norge. Det er visse ting Norge ikke kan matche og som vi aldri vil kunne matche, sier han.

– Menneskene forsvinner ikke

Tall fra SSB antyder at en av tre jobber kan bli utsatt for automatisering innen 20 år.

– Ny teknologi skaper nye arbeidsplasser og yrker. Mange bedrifter henter hjem deler av sin utenlandske produksjon. Det er ingen grunn til panikk. Menneskene forsvinner ikke og robotene vil ikke ta fullstendig over. Noen må fortsatt kontrollere, overvåke og kvalitetssikre arbeidet. Ingenting tilsier at teknologi vil gi varig ledighet, forklarer Hauglie.

Det eksisterer alltid uløste oppgaver og folk vil alltid etterspørre nye varer og tjenester.

– Når omstilling finner sted, vet vi at ikke alle henger med. Vår ambisjon er alltid å ha et godt sikkerhetsnett slik at alle kommer seg tilbake i jobb, sier hun.

Rundt nyåret skal regjeringen legge frem en kompetansestrategi. Målet er å legge til rette for gode utdanningsforhold, styrke kompetansen til voksne, legge til rette for økt læring og anerkjenne de som har kompetanse fra utlandet.

– Vi kan ikke skaffe næringslivet all den kompetansen den trenger, men vi kan bidra til at våre utdanningsinstitusjoner tilbyr de kvalifikasjonene som arbeidslivet etterspør. Norge er en digital nasjon og vi skal bli bedre, sier hun.

Må ha dialog med teknologer

Obamas rådgivere fortalte Støre at den største endringen i Obamas regjeringstid er forholdet i synet på nærkontakt med teknologi.

– Nå står denne teknologien på alvor på dørstokken til helse, utdanning, transport og organisering av samfunnet. Politikere og teknologer er nødt til å begynne å snakke sammen på en annen måte enn før, sier han.

Støre tror det kommer flere potensiale jobber enn de som forsvinner.

– Vi skal ikke undervurdere at det vil bli mer opprivende og mer dramatisk enn det vi nå står midt oppi og erfarer. Vi må identifisere de områdene med størst potensiale og samle virkemidlene. Men vi kan ikke velge vinnerne, sier han.

Teknologien kommer på dørstokken til de regulerte sektorene. Da må omorganisering og omstilling til, mener Støre.

Må lære på ny

Ap-lederen retter i sin tale søkelyset mot omlæring i arbeidslivet. Han mener det burde eksistere et tilbud for ansatte om hvordan de skal håndtere de teknologiske forandringene.

– Mange er ferdigutdannet, men ønsker fortsatt å lære. Vi må ha en kapasitet i vårt utdanningssystem og yrkeslivet til at vi kan lære på ny. Spesielt gjelder dette i offentlig sektor, sier Støre.

Han mener Norges viktigste delingsøkonomi er velferdssystemet. En betale inn og henter ut i helse, utdanning, infrastruktur og forskning.

– Det alle sier er Norges fortrinn er at vi er høyt utdannet, sosiale ordninger, permisjonsordninger og at vi er trygge på jobb. Det skyldes at den modellen fungerer. Vi trenger nye arbeidsplasser som betaler skatt, sier Støre.

Også de som jobber i Uber og enmannsforetak skal ha trygghet om de blir syke, sikre pensjoner og betale skatt som en del av spleiselaget.

– Ikke gitt at politikerne vet best

Ny teknologi endrer måten vi lever livene våre, måten vi utdanner oss på og måten vi jobber på.

– Ny teknologi har gjort Norge rikere og skal sørge for velferden vår fremover. Den gir oss nye muligheter til å skape større verdier og flere arbeidsplasser til å effektivisere offentlig sektor og til å gjøre hverdagen enklere, sier arbeids- og sosialministeren.

Automatisering gjør at Norge på en bedre måte kan utnytte ressursene. Hauglie tror nøkkelen til omstilling er digitalisering og en produktiv IKT-bransje.

Hun forteller videre at det er viktig for regjeringen å være en støttespiller for næringslivet og støtte omstilling og konkurransekraft.

– Men det er næringslivet selv som må sitte i førersetet. Politikere kan sjelden vedta innovasjoner, men de kan legge til rette for at det skjer. Det er ikke gitt at politikerne alltid vet best, sier hun.

Powered by Labrador CMS