Samfunn
Grande rydder helgen i håp om budsjettavtale
For andre helg på rad avlyser Venstre-leder Trine Skei Grande sine planer i håp om å komme fram til en budsjettavtale.
– Jeg har avlyst alt i helgen. Det er veldig dumt, for jeg skulle egentlig til Polen for å ha viktige møter om brexit og andre saker med liberale partier fra hele Europa, sier Grande til NTB.
Hun legger til at hvis regjeringen kommer med nye forslag som er verdt å diskutere, skal ikke hennes egne reiseplaner stå i veien for nye samtaler. Sist helg avlyste hun en tur til hjembygda Overhalla for å være parat i budsjettinnspurten.
Men onsdag var det pessimismen som rådet på alle sider av forhandlingsbordet. KrF valgte å følge Venstre og bryte forhandlingene om 2017-budsjettet med regjeringspartiene Høyre og Frp.
Partene hadde onsdag kveld ikke opplyst om nye møter torsdag.
Jeg synes det er rart at ultimatumet fortsatt løftes opp som leveregel for regjeringen
– Ekstremt krevende
Etter det NTB forstår, må det nå komme noe substansielt nytt på bordet fra regjeringen i form av et bedre tilbud for at reelle forhandlinger skal komme i gang igjen.
– Det er ekstremt krevende, og vi håper alvoret nå har seget inn over regjeringen også, sier Grande.
Hun sier hun «egentlig ikke» fikk noen signaler onsdag om at et nytt og forbedret tilbud fra regjeringen snart kommer på bordet.
Også statsminister Erna Solberg (H) understreket onsdag at det ser «svært krevende ut å få til en avtale om statsbudsjettet».
Frp-leder og finansminister Siv Jensen ga uttrykk for håp om at det fortsatt skal være mulig å finne en løsning, mens KrF-leder Knut Arild Hareide var mer pessimistisk.
Tiden er imidlertid i ferd med å renne ut for regjeringen med tanke på å få på plass en budsjettavtale innen finansdebatten i Stortinget mandag. Da skal statsbudsjettet for 2017 vedtas.
– Politiske realiteter
De fire borgerlige partilederne hadde et kort møte onsdag ettermiddag, uten at det skapte noen optimisme med tanke på en løsning.
Venstre og KrF er opptatt av litt ulike ting i forhandlingene, men begge har sett seg grundig lei på regjeringens ultimatum om den såkalte bilpakken. Den innebærer noe økte avgifter, men samtidig noen gulrøtter for bilistene.
– Jeg synes det er rart at ultimatumet fortsatt løftes opp som leveregel for regjeringen. Det gjør det veldig vanskelig å finne en løsning, sier Grande.
Også Hareide gikk onsdag hardt ut mot regjeringens ultimatum om bilavgifter.
Men Frp gjentok nok en gang onsdag at bilpakken ligger fast, og også Solberg forsvarte nok en gang pakken.
– Det var politiske realiteter som lå til grunn for det. Vi la fram en bred pakke for avgiftsøkninger på klimautslipp, og de ulike elementene hang sammen, sier hun.
Realiteten for Solberg er at budsjettkrisen fort kan utvikle seg til en regjeringskrise hvis ikke en avtale kommer på plass.