Samfunn
Høyre sier nei til elektrifisering av sokkelen
Elektrifisering av sokkelen koster for mye og gir for lite, mener Høyre som vil droppe alle slike planer. Men det er i strid med klimaforliket, mener Kristelig Folkeparti.
– Vi erkjenner at kostnaden med elektrifisering er så høy at det ikke er der vi bør legge ressursene, sier Høyres energipolitiske talskvinne, Siri Meling til Bergens Tidende.
Elektrifisering betyr å legge kabel fra land for å erstatte gasskraftverk på installasjonene. Poenget er å redusere norske CO2-utslipp, men Høyre tviler nå på om det er verdt pengene. Dessuten øker elektrifiseringen presset på å bygge ut kraftnettet, med miljøkonflikter som i Hardanger som konsekvens.
I et dokument Høyre la fram mandag om oljepolitikken heter det at full elektrifisering av sokkelen like gjerne kan ha en negativ som positiv effekt på klimagassutslippene.
Med unntak av Fremskrittspartiet samlet alle partiene på Stortinget seg i 2008 om en felles politikk for å redusere CO2-utslippene, det såkalte klimaforliket.
I forliket var Høyre, KrF og Venstre enige om at målet måtte være at alle nye utbygginger på norsk sokkel burde elektrifiseres.
Høyre-leder Erna Solberg sier til Bergens Tidende at partiets standpunkt til elektrifisering ikke er i strid med klimaforliket. KrF-leder Dagfinn Høybråten er uenig og mener Høyre er på vei bort fra målet med klimaforliket, å få ned CO2-utslippene.
– Jeg opplever at den linjen Høyre sto på da vi forhandlet om klimaforliket, der miljøpolitiske utfordringer var overordnet, den er gradvis forlatt, sier han. (©NTB)