spør om arbeidsrett
Hvordan nedbemanne?
Virksomheten er i ferd med å nedlegge en av avdelingene da denne har gått med underskudd i flere år. Kan vi foreta nedbemanning av de ansatte kun ved denne avdelingen?
Spørsmål: Vår virksomhet har tre avdelinger i ulike landsdeler i Norge. Vi er i ferd med å nedlegge en av avdelingene da denne har gått med underskudd i flere år. Vi vurderer at det er mest hensiktsmessig å foreta nedbemanning av de ansatte ved denne avdelingen. Kan vi gjøre det?
Svar: Ved oppsigelser begrunnet i virksomhetens forhold, må virksomheten definere utvelgelseskrets og utvelgelseskriterier som skal legges til grunn ved utvelgelse av hvem som er overtallige. Utvelgelseskretsen skal som et utgangspunkt være virksomheten i sin helhet. Det betyr at det ikke nødvendigvis er stillingsinnehaverne ved avdelingen som legges ned, som skal sies opp. Dersom utvelgelseskriteriet for nedbemanning er arbeidstakernes kvalifikasjoner, så vil det som et utgangspunkt ikke være saklig å si opp de ansatte ved avdelingen som nedlegges, dersom de er bedre kvalifisert enn ansatte ved de øvrige avdelinger. Rettspraksis viser imidlertid at det kan være saklig grunnlag for å fravike dette utgangspunktet, slik at utvelgelseskretsen kan avgrenses til en enkelt avdeling eller filial av selskapet. Det må foretas en konkret helhetsvurdering om hvorvidt det foreligger slikt saklig grunnlag for å snevre inn utvelgelseskretsen.
Momenter ved vurderingen kan være: Om de ulike avdelinger er klart adskilte, geografiske avstander, avdelingene har forskjellige arbeidsoppgaver, behovet for en rask nedbemanning/virksomhetens økonomiske situasjon. Det kan også legges vekt på at nedbemanningsprosessen blir omstendelig og komplisert ved at det må foretas utvelgelse blant svært mange ansatte på ulike avdelinger, og dette vil medføre en dominoeffekt av omrokkeringer ved de enkelte arbeidsplasser. Domstolene vil vektlegge at beslutning om utvelgelseskretsen er gjort i samråd med fagforeningene ved virksomheten. Dersom utvelgelseskretsen blir så snever at det ikke blir noen realitet i utvelgelsen, vil den nok ikke være saklig.
Vurderingen av om det er saklig grunnlag for å avgrense utvelgelseskretsen til den avdelingen som skal legges ned, avhenger av en helhetsvurdering. Dette er ikke ukomplisert, og det er mange fallgruver i forbindelse med en nedbemanningsprosess. Dere bør derfor rådføre dere med en arbeidsrettsadvokat i forbindelse med nedbemanningen. Skal dere gjøre det på egenhånd, bør dere ta med de tillitsvalgte i prosessen, og sikre dere dokumentasjon for hvordan utvelgelsen har skjedd. Dersom virksomheten er bundet av en tariffavtale, kan denne inneholde regulering av nedbemanningssituasjonen.
Advokatene Jon F. Claudi, Kari Andersen, Eirik Utstumo og Terje Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Tjenesten er gratis. Sendmail med ditt spørsmål!